2017. szeptember 23., szombat - Tekla
Regisztráció | Belépek  
Címlap   Közélet   Katedra   Kultúra   Gazdaság   Sport   Életmód   Lélek   112   Bosszantó   NézőpontNaptárÁlláshirdetésFelajánlomNagyjainkKonyha

Gazdaság

Fejlesztik a szociális gazdaságot

KanizsaHír Közéleti Portál @ 2011.05.24. 16:483 komment -

Czomba Sándor: a szociális szövetkezetek tehetik munkaképessé az embereket

Budapest, 2011. május 24., kedd (MTI)

— A szociális szövetkezetek és a szociális gazdaság „kiváló terepet” jelentenek arra, hogy az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedni nem tudó embereket a gyakorlatban is munkára késszé és képessé tegyék — mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének (MTA KTI) szakmai konferenciáján.

Az államtitkár hangsúlyozta: az Új Széchenyi Terv keretében már megjelentek szociális szövetkezetek felállítását és fejlesztését célzó pályázati felhívások. A projektek bírálata folyamatosan zajlik, április közepéig több mint egymilliárd forintnyi támogatást ítéltek oda, és június végéig további 1,5 milliárd forinttal támogatják majd a szociális gazdaság e formában történő fejlesztését — jelezte Czomba Sándor.

Hozzátette: a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében további források — körülbelül 12,5 milliárd forint — állnak rendelkezésre a helyi foglalkoztatási kezdeményezések támogatására.

Az államtitkár elmondta, hogy a magyar munkaerőpiac legnagyobb problémája az alacsony a foglalkoztatottság: a termelő szférában mindössze 1 200 000 ember dolgozik, a munkanélküliek és inaktívak között pedig 900 000 olyan ember van, akinek semmilyen szakképesítése nincs. Olyan gazdaságra van szükség, amely próbálja orvosolni a foglalkoztatási problémákat, ugyanakkor csökkenti az államadósságot és megtartja a költségvetési fegyelmet — fűzte hozzá Czomba Sándor.

A 25—45 éves korosztály foglalkoztatottságában majdnem az európai unió átlagát „hozza" Magyarország, a 24 év alattiak, az 45-50 év felettiek, a tartós munkanélküliek, valamint az alacsony végzettségűek foglalkoztatásában azonban jelentősen elmarad az uniós átlagtól — fejtette ki Czomba Sándor, hozzáfűzve, hogy ehhez jönnek hozzá a területi különbségek. Hangsúlyozta: „a problémák kétharmada az ország egyharmadára koncentrálódik”.

A politikus elmondta: azokban a térségekben, ahol az elsődleges munkaerőpiac nem tud munkát biztosítani az embereknek, ott a közfoglalkoztatás keretében szeretnének segíteni.

A konferencia apropója az volt, hogy bemutassanak egy, az MTA KTI megbízásából készített kötetet, amelynek alapkérdése, hogy Magyarország kistelepülésein közösségi eszközökkel növelhető-e a foglalkoztatás, és csökkenthető-e a tartós munkanélküliség. A tanulmányokban helyi kezdeményezésű gazdaságfejlesztési programokat elemeznek a szerzők.

Olyan helyi foglalkoztatási megoldásokat kerestek, amelyek lényegüket tekintve ötvözik a piaci és állami szféra céljait és működési jellemzőit, továbbá megerősítik a helyi közösségeket, s így kívánják feloldani a kialakult társadalmi feszültségeket - mondta Kabai Gergely, a kutatást elkészítő HÉTFA - Pannon Elemző Iroda kulturális antropológusa.

Németh Nándor, a kötet szerkesztője kifejtette: a szociális (közösségi alapú) gazdaság Nyugat-Európában már széles körben kipróbált nonprofit foglalkoztatási gyakorlat, ami ötvözi a közcélú (közösségi) és a piaci működés elemeit. A magyar szociális gazdaságot „még ki kell találni”, és kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a hátrányos helyzetű csoportoknak hosszú távon is munkahelyet tudjanak biztosítani az ilyen programok.
A kommentelést lezártuk.
3. Robin Hood
Czomba Sándor föltalálta a spanyolviaszt.
2. bazse
Az emberek igenis munkaképesek, a szociális szövetkezetek pedig csak egy keretet adnak!
Czomba Sándor pedig szerintem nem értelmezi megfelelően a fogalmakat és keveri a szezont a fazonnal. Csodálkozom azon, hogy ezt a gondolatmenetet elő merte adni a Magyar Tudományos Akadémia konferenciáján. Ha valóban a kistermelők versenyképességét akarnák segíteni a multikkal szemben, akkor nagyon komoly változtatásokat kell megtenni a kistermelők érdekében. A kérdés az, hogy az EU jogszabályai ezt a törekvést mennyire teszik lehetővé. Sejtésem szerint egyáltalán nem. Czomba is ennek megfelelően zagyvaságokat beszél. Talán még Torgyán Józsi bácsival kellett volna Czombának konzultálnia és akkor aztán teljes lenne a zűrzavar. Vajon a francia gazdasági miniszter Bruno Le Maire mitől tud úgy nyilatkozni, hogy a francia mezőgazdaság legjobb a világon, a francia élelmiszerek a legjobbak és a legegészségesebbek a világon.
Hány év kell még Czomba úrnak, hogy ugyanezt a nyilatkozatot meg tudja tenni Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszterrel egyetemben?
Márpedig a magyar mezőgazdaság a világ élvonalához tartozott Romány Pál mezőgazdasági miniszter idejében (1975–1980)…és ez bizony nem is volt olyan régen.
Vajon miért és kik vezényeltek a magyar mezőgazdaságnak azóta hátraarcot?
1. állampolgár
Miért nem veszi észre senki, ha képzett szakemberek lennének, munkát is találnának. Nem a munkaerő kereslettel van a gond, hanem a kínálattal. A magyar munkáltató nem talál megfelelő szakembert, mert a 10-15 éve végzett, képzett szakemberek elhagyják az országot.
Csak a képzetlenek, lusták, alkalmatlanok maradnak Magyarországon.

Lap tetejére