2017. július 26., szerda - Anikó, Anna
Regisztráció | Belépek  
Címlap   Közélet   Katedra   Kultúra   Gazdaság   Sport   Életmód   Lélek   112   Bosszantó   NézőpontNaptárÁlláshirdetésFelajánlomNagyjainkKonyha

Életmód

500 millióból tájékoztató kiadványok készülnek a megújuló közétkeztetési rendszerhez

MTI — KanizsaHír @ 2015.09.10. 8:571 komment -

Különböző tájékoztató kiadványokkal segítik a megújuló közétkeztetés rendszerében részt vevőket, a cél, hogy hasznos tudnivalókat kapjanak azok is, akik a felszolgált ételeket elfogyasztják, és azok is, akik a fogásokat elkészítik.

A közlés szerint az „Egészséges alapanyagok — egészséges táplálkozás” című kiemelt projektre európai uniós forrásból közel 500 millió forintot költenek majd.

A Debreceni Egyetem, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) alkotta konzorcium által indított uniós finanszírozású program három pillérre épül. Egyrészt korszerű tudással segítik a szolgáltatókat, illetve a táplálkozás- és élelmezéstudomány területén dolgozó szakembereket, ehhez oktatási hátteret, tananyagot dolgoznak ki. Másfelől összegyűjtik a már bevált, modern konyhatechnológiai eljárásokat, és azokat széles körben megismerhetővé teszik. A szolgáltatókat segítendő készül egy szezonális, fényképekkel illusztrált receptgyűjtemény is. A gyakorlati megvalósításhoz pedig a Debreceni Egyetem Szakácsakadémiája nyújt segítséget.

Fontos eleme a programnak az egészséges táplálkozással kapcsolatos szemléletformálás is, ezért nyomtatott kiadványok készülnek, amelyek öt témakört dolgoznak fel: a túlzott só, cukor és zsírbevitel kockázataira, továbbá a tej- és tejtermékeke, valamint a zöldség-gyümölcs fogyasztás előnyeire hívják fel a figyelmet. Egy roadshow keretében pedig a következő hetekben 40 oktatási intézménybe jut el egy mozgó „prezentációs” busz.

Hároméves átmeneti idő után szeptember 1-jétől kötelező alkalmazni a közétkeztetési rendeletet, amely részletesen szabályozza a bölcsődékben, óvodákban, iskolai menzákon, kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait.

A rendelet értelmében tilos egyebek mellett a szénsavas vagy cukrozott üdítő, valamint a magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.

A jogszabály rögzíti az étrendtervezés szabályait is, például azt, hogy az egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő. Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.

A felhasználási előírások, korlátozások és tilalmak szerint az italként kínált tejhez nem adható cukor, és a tea is csak meghatározott mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot. A szükséges folyadék az étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz lehet.

Az ÁNTSZ emlékeztetett arra, hogy a közétkeztetési rendeletben foglaltak hatósági ellenőrzése hamarosan megkezdődik. A vizsgálatok országszerte egységes szempontrendszer szerint zajlanak majd, a program az ellenőrzésekben résztvevő szakembereknek is iránymutatást ad.
A kommentelést lezártuk.
1. Piszkos Fred
Spóráim, nektek súlyos elvonási tüneteitek lettek. Központilag írják elő nektek, hogy magzatjaitok mit ehetnek? Már látom lelki szemeim előtt azt, hogy az asztalra központilag kihelyezett őzgerincet sótlanul lesztek kénytelek megenni. Meg a káposztás cvekedlit cukor nélkül. Görcsbe rándult az emésztő rendszerem a gondolattól is. Úgy itt hagynának a cimboráim a fregatt fedélzetéről, mint eb a Szaharát. Mit gondoltok véreim, a fűszereket miért találta ki a teremtő? Azért drága aranyos komáim, hogy ízt adjanak a maga természetes valójában még az ízeket csak nyomokban felmutató étkeknek. Hamarosan tiltó listára kerül a bors, a kömény, a kurkuma, a majoránna, a bazsalikom, az ánizs, a fokhagyma, a hagyma, meg az összes többi gasztronómiai élvezetek tárházát biztosító természeti csoda. Ezek nélkül, amikor majszoljátok a parázson sült nutriacombot, már akkor is sikítani fogtok az örömtől, amikor a nyárson forgó pecsenyétekre egy arra szálló kóbor vadgalamb kloakájából rápottyant egy kis vadgalamb kakit, hogy végre, valami kis új íz. Előre dörzsölöm a markomat, hogy mennyien jöttök majd lapos kúszásban hamarosan a Canisa fregatt fedélzetére, hogy a hajókonyha remekeiből faljátok a betiltott finom ételeket. Kockáztatva a szabadságotokat is, mert akiről kiderül, hogy fűszerekkel megbolondított bálna oldalast eszik titokban, azok kényszer munkatáborokba kerülnek. Akik meg félősek, fogyasszák bátran a szárított moszatot, a sovány lisztből készített rántott levest, és a hamuval ízesített darás mácsikot. És amikor már majdnem meghaltok a sóhiánytól, állandóan azt lesitek, hol buggyan ki egy csöpp izzadság bőrötök pólusaiból, hátha abban még maradt nyomokban egy kis nátrium klorid. Azután majd ne csodálkozzatok, ha csemetéitek olyan nyiszletek lesznek felnőve, hogy azokhoz képest egy anorexiás, túlhizlalt zsírsertés.

Lap tetejére