2015. május 25., hétfő - Orbán
Regisztráció | Belépek  
Címlap   Közélet   Katedra   Kultúra   Gazdaság   Sport   Életmód   Lélek   112   Bosszantó   NézőpontNaptárÁlláshirdetésFelajánlomNagyjainkKonyha
Mezős átszervezés: így látják a diákok
A Dr. Mező Ferenc—Thúry György Gimnázium és Szakképző Iskola Székhelyintézmény Diákönkormányzatának véleménye:
Tánc és képzés
Kanizsai Tánc és Mozgásművészeti Egyesület — LatiNívó Salsa Klub vendége lesz június 27-én Brunner Gábor és Véber Anna Európa-bajnok 5. helyezett bachata tánc oktatópáros, akik biztosítják az érdeklődők továbbképzését, az esti buliban pedig a Lobo Latino zenekar zenél a táncosoknak!

A temetőben verekedtek össze
Vádemelési javaslattal zárta a Nagykanizsai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya azt a nyomozást, amelyben egy 19 éves férfit súlyos testi sértéssel és más bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak a nyomozók.

SZÉP-kártya: a május végén lejáró keretből még 1,8 milliárd felhasználásra vár
Mintegy 1,8 milliárd forint szerepel még a Széchenyi Pihenőkártyákon (SZÉP-kártya) a 2013. évi befizetésekből, amelyek felhasználási határideje 2015. május 31-én jár le.

Napi evangélium — 2015. május 25., hétfő
Jézus és a gazdag ifjú találkozását, rövid beszélgetését olvashatjuk a mai evangéliumban.

A Nemzeti Bor Maraton kiemelt helyszíne lesz Nagykanizsa
A Nemzeti Bor Maraton több mint egy futóverseny. A május 23-án rajtoló, 11 napon át 0—24 órában zajló esemény, összesen 2573 kilométer hosszú futással köti össze hazánk mind a 22 borvidékének 103 települését. Ezek közül szinte mindenhol megrendezik a Magyar Borászok Ünnepét is, amely során tematikus borkóstolókkal, helyi termelőkkel, szabadidős és sportrendezvényekkel, kulturális és kézműves programokkal, kirakodó vásárral, valamint koncertekkel is készülnek emlékezetessé tenni a kezdeményezést.

Nyári napközis tábor
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata az idei nyáron is napközis tábor szervezésével biztosít azon családok számára, akik igénylik az általános iskolás korú gyermekek felügyeletét. Jelentkezés: 2015. május 29-éig abban az általános iskolában, ahová az igénylő gyermeke jelenleg jár.


Ön elégedett a kanizsai képviselőtestület munkájával?
Igen, maximálisan!
Miért, dolgoznak?
Kik azok?
Nem tudom.

112

Frontálisan ütköztek
Eszteregnye külterületén, a 7-es számú főúton két külföldi rendszámú személygépkocsi frontálisan ütközött.

A Murán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el
A Murán elindult áradás miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a folyó magyarországi szakaszán, ahol a vízszint egy nap alatt több mint egy métert emelkedett.

Dehonesztáló bejegyzések miatt tört ki a balhé
Az egyik közösségi portálra feltett megjegyzések miatt vesztek össze a zalaegerszegi lányok.

Fontos a vízelvezető árkok tisztántartása!
A hírtelen lezúduló csapadék következtében fokozottan terhelődhetnek a vízelvezető árokrendszerek, ezért még idejében végre kell hajtani a szükséges karbantartási munkálatokat.

Égett a szemét
A Jakabhegyi úton tíz négyzetméteren hulladék égett tegnap.


KULTÚRA

Reviczky Gyula
Pünkösd

Emlékeimben keresem a menedéket


Riersch Zoltán nagykanizsai költő 13. verseskötetének bemutatójára került sor május 20-án a murakeresztúri művelődési házban.

Világlátó festők


Magyarországon élő holland képzőművészek, Péter Jansen festő és Wout Koppers szobrászművész munkáiból nyílt kiállítás május 20-án a Halis István könyvtárban.

Az arab világgal erősít idén a zalai Ludvig-művésztelep
A hagyományosan főként nyugat- és kelet-európai képzőművészeket a Nagykanizsához közeli Kendlimajorban vendégül látó Ludvig-művésztelep résztvevői köre idén az arab világból érkező alkotókkal bővül.


LÉLEK

Napi evangélium — 2015. május 24., pünkösdvasárnap
Kezdetben talán félünk a Szentlélek érintésétől, a Szentlélek tüzétől, nem akarjuk megégetni magunkat vele, de amikor engedjük, hogy eltöltsön, élővé tegyen és lelkesítsen minket, akkor semmiképpen sem akarnánk megválni tőle, s azt szeretnénk, hogy mindig bennünk lobogjon lángja.

Napi evangélium — 2015. május 23., szombat
Péter apostol háromszori szeretet-vallomása után, valamint azt követően, hogy az Úr őrá bízza közösségének vezetését, Jézus Péter kérdésére a „szeretett tanítvány,” János apostol sorsáról beszél.

Napi evangélium — 2015. május 22., péntek
Háromszor hangzik el ugyanaz a kérdés. Jézus háromszor kérdezi ugyanazt Péter apostoltól.

Napi evangélium — 2015. május 21., csütörtök
Főpapi imájának befejező részében Jézus mindazokért imádkozik, akik az apostolok szavára eljutnak a benne való hitre.

Napi evangélium — 2015. május 20., szerda
Főpapi imájának ma olvasott részletében Jézus az apostolokért imádkozik.


NÉZŐPONT

„A megbízási jellegű szerződések teljesítése nem dokumentált módon történik”
...fogalmazta meg az elsőfokú bíróság az írásos ítéletében az általam, az önkormányzat ellen közérdekű adatok megismerése tárgyában indított perében. Hát akkor hogyan? — kérdezném én vissza? És ha nincs dokumentálva a teljesítés, akkor mi igazolja azt, hogy történt-e egyáltalán teljesítés?

Vélemény egy, a várost felbolygató intézkedésről
A Dr. Mező Ferenc Gimnázium és a Thury Szakképző Iskola (csak röviden a címeket) szétválasztása kapcsán, ha nem is parázs, de ádáz vita kezd kialakulni az oldalon. Hangsúlyozom, nem vagyok kormánypárti, sem Fidesz szavazó, akár ballibsi vagy komcsi is lehetek, ha úgy tetszik. A véleményemet a józan ész, a közel harminc év tapasztalat diktálja, és nem a párt hovatartozásom.

Bakkker: Most komolyan a tandíjat bevezetni akaró Gyurcsány-párt helyi képviselője hergeli a diákokat?
„Horváth Jácint a Gyurcsány-párt helyi zavarkeltője ismét alaptalan rémhírekre hivatkozva próbál hangulatot kelteni. Hasonló a helyzet, mint a közelmúltban a Kórház kapcsán szervezett ellenzéki tiltakozó akcióknál, ahol a valóságtól elrugaszkodott, kizárólag a helyi ellenzék által vizionált intézkedések ellen tiltakoztak és így próbáltak békétlenséget kelteni” — írja a bakkker.hu

Alkotmányos jogokat sért az átszervezés
Szeretnék segíteni a szülőknek és az iskolának!

Bakkker: „Akik gyógyíthatók és akik nem”
Az átlag kanizsai — miután szombaton matricát gyűjtve türelmesen, derűsen várt a sorára az Erzsébet téren – el se tudja dönteni, minek örüljön jobban — írja a bakkker.hu.

Épül, de...


Még februárban azt a választ kaptuk a javító-nevelő intézet átadására vonatkozó kérdéseinkre, hogy az őszi átadás a biztos. Március elején felgyorsították a munkálatokat, és az új átadási határidő állítólag május elejére, közepére datálódott. A képek arról tanúskodnak, hogy a februári jóslat áll közelebb a beteljesüléshez.


ÉLETMÓD

Egészségvédelmi keret
Az önkormányzat kiírta az idei egészségvédelmi keret pályázatát.

Ma van az elhízás világnapja
Május 22-én van az elhízás világnapja. A magyar társadalom egyik legnagyobb problémájának számító elhízás már egyre nagyobb számban érinti a gyerekeket is. De mi van akkor, ha egy egészségesnek hitt gyerek hirtelen fogyásnak indul? A táplálkozással kapcsolatos gyomor- és bélproblémák okát egy gasztroenterológiai vizsgálat tárhatja fel.

Állami intézményekben adnának helyet a boncodföldei védőotthon lakóinak
Állami intézményekben biztosítana helyet a boncodföldei védőotthon lakóinak a megyei kormányhivatal, valamint a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság, ha az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány nem tudja tovább fenntartani az intézményt.

TeSzedd! akció az Ipari Parkban
A Földművelésügyi Minisztérium, valamint az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) újra meghirdette a TeSzedd! — Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót. A Nagykanizsa Vagyongazdálkodási Zrt. és az inkubátorházban működő vállalkozások munkatársai idén is csatlakoztak a felhíváshoz.

KÖZÉLET

Útlezárások az Erzsébet tér környékén
Átmenetileg ismét változik a Kinizsi utca forgalmi rendje, és lezárják az Erzsébet tér környékét is.

Befejezéséhez közeledik az ötmilliárdos zalaegerszegi kórházberuházás
Befejezéséhez közeledik a bruttó 5,4 milliárd forintból megvalósuló beruházás, két héten belül beköltözhet új helyére a zalaegerszegi megyei kórház szívsebészeti és kardiológiai osztálya és szakrendeléseik — közölte a pénteki sajtóbejáráson az intézmény főigazgatója.

A kifutó évfolyamok maradhatnak
A Zalai Hírlap beszámolója szerint mai sajtótájékoztatóján Dénes Sándor azt mondta, a kifutó évfolyamok maradhatnak a Dr. Mezőben.

Véleményez az önkormányzat
Soron kívüli közgyűlésen, május 28-án tárgyalja, illetve az előterjesztésnek adott cím szerint véleményezi a Dr. Mező—Thúry átszervezését az önkormányzat.

A Fidesz 4 évente veri szét az oktatásunk
A Demokratikus Koalíció nagykanizsai szervezete támogatja a Dr. Mező Ferenc—Thúry György Gimnázium és Szakképző Iskola szülői munkaközösségének és diákjainak tiltakozását az intézmény önkényes szétválasztása ellen.

Négy kórház gazdálkodását ellenőrzi az Állami Számvevőszék
Négy egészségügyi intézmény gazdálkodását ellenőrzi jelenleg az Állami Számvevőszék (ÁSZ); a több hónapja tartó vizsgálat a Jahn Ferenc Kórház, a Péterfy Sándor Utcai Kórház, a Szent János Kórház és a Zala Megyei Kórház 2008 és 2013 közötti időszakára terjed ki.


BOSSZANTÓ

8 millióba került ez a förtelem
Egyre döbbenetesebb esetek kerülnek elő arról, hogy a pályázati és önkormányzati pénzekből, ami a mi pénzünk, az adófizetőké, egyszerűen trágya munkát végeznek a kivitelezők, és ezt a város vezetése szó nélkül eltűri, sőt talán támogatja is.

Magyarország jobban teljesít
Hívom a helyi járási hivatal okmányirodáját. Hosszan kicseng, nem veszi fel senki. Hívom később, egy csengés, kinyomják foglaltra. Hívom újra. Bemutatkozom, de az ügyintéző nem. Mondom, időpontot szeretnék, közli, csak egy hét múlva van. Ez nekem a törvényes határidőn túlra esik — mondom én. Erre ő: Budapesten egy hónapot kell várni. Mondom, ez engem nem vigasztal, és az sem, ha önhibámon kívül törvénysértésre kényszerülök.

Büntetni mindenáron?


Néhány nappal ezelőtt kézhez kaptam a Nagykanizsai Rendőrkapitányság határozatát, melyben egy közel két éve elkövetett (KRESZ) szabály megsértése miatt 50 000 Ft közigazgatási bírság megfizetésére köteleznek.

Egy gödör élete
Tegnap reggel teljes készültséggel vonultak ki a Király utcai gödörhöz a környék legjobb szakemberei.

Fél évtized sem volt elég a megvalósításra
2014 júniusában indulhat a palini Alkotmány úti buszmegálló közbeszerzési eljárása — írtuk 2014 májusában, ahogy később azt is, hogy a kivitelezésre ősszel kerülhet sor. Az ősz elmúlt, a tél elkezdődött, de a beruházás nem. Aztán az újabb ígéretek szerint, majd 2015 tavaszán indul az építkezés. A tavasz lassan véget ér, az ígérgetések sora nem. A legfrissebb szerint majd nyáron..., melyik év nyarán?

Nemhogy nincs betemetve, mélyítik
A Király utcán ma nekiálltak a felbontott útnak, a bontást és a „feltárást” az E.on emberei végzik.


GAZDASÁG

Új uniós pályázat jelent meg kkv-knak
Megjelent az idei első, a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességét, a munkahelyteremtést és a magyar ipar fejlesztését támogató pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

Csökkent az álláskeresők száma
Zala megyében 13 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők száma áprilisban márciushoz képest — közölte a Zala Megyei Kormányhivatal.

Húszezer cég esélyes a növekedési adóhitelre
Körülbelül húszezer cég juthat nem várt anyagi támogatáshoz a következő évi adócsomag egyik új megoldásával, a növekedési adóhitellel, az elmúlt évek adatai alapján ugyanis az eredmény megötszörözésére évente húszezer vállalkozás lehet képes.

Segítik az ügyfelek tájékozódását
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a vele együttműködő civil szervezetek valamennyi kommunikációs csatornán intenzív tájékoztatást és segítséget nyújtanak az elszámolási és forintosítási fogyasztói tudnivalókkal és az esetleges panasztételi, jogorvoslati lehetőségekkel kapcsolatban.

Agyondolgoztatják a magyarokat
Az OECD adatai szerint 2013-ban egy átlagos magyar foglalkoztatott 1883 órát töltött munkával. Ez annyi, mintha az év minden napján valamivel több mint 5 órát dolgoznánk, miközben egy szabadnapunk sem lenne — írja a napi.hu.

Május 20-áig hosszabb nyitva tartással várják az adózókat a NAV ügyfélszolgálatai
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a személyi jövedelemadó-bevallások beadási határidejéig, május 20-áig a hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.


KATEDRA

Sporthírek a Mezőből
Az atlétika megyei döntőjében 12 dobogós hely, ebből öt aranyérem a mezősök jutalma teljesítményük alapján.

Remekeltek a mezősök az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen
Veszprémben rendezték meg a Nemzetgazdasági Minisztérium által szervezett Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV), amelyen intézményünk, a Dr. Mező Ferenc Székhelyintézmény diákjai a következő eredményeket érték el:

Megkezdődhet az aláírásgyűjtés a tankötelezettségről szóló népszavazáshoz
Megkezdődhet az aláírásgyűjtés a tankötelezettségről szóló népszavazási kezdeményezéshez, miután jogerőre emelkedett a kérdés hitelesítéséről hozott választási bizottsági határozat.

Újabb 27 milliárdos plusztámogatás a felsőoktatásnak
Több mint 27 milliárd forint áll a felsőoktatási intézmények rendelkezésére az év végéig különböző fejlesztések megvalósítására a felsőoktatási stratégiához kapcsolódva.

80 éves volna a Notre Dame Leánylíceum
2015. május 11-én 15 órakor a Batthyány Lajos Gimnázium Sugár úti bejáratánál emléktábla koszorúzásával, majd ezt követően könyvbemutatóval emlékeznek meg az egykori intézményről az iskola líceumi, gimnáziumi és általános osztályaiban végzett növendékek.

Újabb írásbelikkel folytatódnak a vizsgák
Újabb írásbelik várnak az érettségizőkre a jövő héten: a többi között informatikából, biológiából, földrajzból és társadalomismeretből adnak számot tudásukról. Az írásbelik május 26-án zárulnak.


SPORT

Milassin Mór nyerte a kadet válogatót Esztergomban

Az elmúlt hétvégén Esztergomban rendeztek kadet kard előválogatót, amely már a következő évi versenyszezonra válogat. Az NTE 1866 kadet kardozói is pástra léptek, név szerint: Milassin Mór, Dobó Ádám, Krasznai Kristóf, Abay Nemes Ádám és Horváth Barna. A válogatót az NTE tehetsége, Milassin Mór nyerte.

2 arany, 2 ezüst, 2 bronz


A Nagykanizsai TE 1866. Judo Szakosztálya május 16-án, szombaton Zeltweg (Ausztria) városában járt meghívásos nemzetközi versenyen.

Zalakarosi sakkfesztivál — Harminckét nemzetközi nagymester az A csoportban
Az A csoportban 17 ország 87 játékosa, köztük 32 nemzetközi nagymester versenyez a csütörtökön megkezdődött 34. zalakarosi sakkfesztiválon, amely magyar nyílt férfi bajnokság, illetve junior bajnokság is egyben.

Vívó aranyérmek a vidékbajnokságról és a diákolimpiáról
A majális se telt el versenyzés nélkül az NTE 1866 vívó szakosztályánál. Veszprémben léptek pástra az utánpótlásvívók. Vidékbajnoki címekért és az országos diákolimpiai aranyért küzdöttek.

Egyed ezüstérmes a felnőtt női országos bajnokságon
Szigetszentmiklóson rendezték meg a 2015. évi felnőtt kötöttfogású és női birkózó országos bajnokságot. A nők mezőnyében lépett szőnyegre a Kanizsai Birkózó Sportegyesület versenyzője is, az 53 kg-os Egyed Zsanett.

BringaMánia a Balaton partján — hatszoros „földkerülés”
Több mint 2500 induló összesen 262 ezer kilométert tett meg a McDonald&aposs BringaMánia Tour de Balatonon a hétvégén.

Naptár
Ajánló 
Czene Csaba: IDŐAJTÓ
Hírkommentek
robinhood Tisztelt Commando! A nálunk boldogabb országokban az angol nyelv is...
Vélemény egy, a várost felbolygató intézkedésről
Commando 29. Tisztelt Robinhood Barátom! Az Általad leírtak valóban a jöv...
Vélemény egy, a várost felbolygató intézkedésről
robinhood Egész biztos hasznos, ha a középfokú oktatás jövőbeli elképzel...
Vélemény egy, a várost felbolygató intézkedésről
Commando 27. Tisztelt drótos! Reménykedem, hogy alábbi soraidat csak a pess...
Vélemény egy, a várost felbolygató intézkedésről
drótos Az oktatást újra államosították és centralizálták, az oktatók...
Vélemény egy, a várost felbolygató intézkedésről
Álláshirdetés 
Adminisztráció / Irodai munka (5)
Bank / Biztosítás / Tőzsde (1)
Egészségügy / Szépség (4)
Egyéb (9)
Építőipar / Ingatlan (2)
Értékesítés / Kereskedelem / Üzlet (9)
Fizikai munka / segédmunka (6)
Gyártás / Termelés / Mérnök (3)
IT / Telekommunikáció (1)
Környezet / Mezőgazdaság (2)
Marketing / Média / Művészet (3)
Minőségbiztosítás (1)
Oktatás / Tudomány (3)
Szakmunk (22)
Szállítás / logisztika (5)
Távmunka / Alkalmi / Diákmunka (2)
Ügyfélszolgálat / Ügyfélkapcsolat (2)
Vendéglátás / Idegenforgalom (7)
Vezetői állások (3)
jokereso.hu
Devizaárfolyam 
CHF 294,92 EUR 307,09 USD 274,95