2014. október 22., szerda - Előd
Regisztráció | Belépek  
Címlap   Közélet   Katedra   Kultúra   Gazdaság   Sport   Életmód   Lélek   112   Bosszantó   NézőpontNaptárÁlláshirdetésFelajánlomNagyjainkKonyha
Fogadj örökbe!
Három kutya és két kismacska kapott új gazdit a tegnapi jótékony célú rendezvényen.
Alakuló közgyűlés holnap
Holnap tartja alakuló ülését Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata. A testület nyílt ülésen dönt majd az új bizottsági struktúráról, a polgármester illetményéről, zárt ajtók mögött választják meg a bizottságok tagjait, és ott dől el, kik lesznek az alpolgármesterek a következő fél évtizedben.

Óriás társasjátékot készítenek
A nagykanizsai Piarista Iskola Ökollégiuma a mai napon nemrég kezdődött programjával emlékezik meg a Földünkért világnapról.

Mi lesz a jövő útja?
A teljes foglalkoztatottságért, vagy a „szociálisan gondoskodó és egészséges Kanizsáért” fognak dolgozni? „Városunkban, a megyei jogú városokkal összehasonlítva, már most is magas a jóléti, szociális kiadások aránya” — mondta Cseresnyés Péter. Most akkor a jövedelempótló támogatások rendszerét építik le, vagy a gondoskodó városért dolgozik majd az új önkormányzat?

Az 56-os forradalom emlékére
A megemlékezések már holnap elkezdődnek, hiszen 10 órától a HSMK színháztermébe rendkívüli történelem órára várják az érdeklődőket, ahol 1956 tanúival találkozhatnak.

Szüreti felvonulás Palinban
A tradicionális közösségekben a szeptember végétől novemberig tartó időszak legfontosabb gazdasági és egyben társadalmi eseménye a szüret, amely más szőlészeti munkákkal szemben társas cselekmény, ezért is kapcsolódik hozzá a szezon végén ünneplés, táncos mulatság. Ez történt a hét végén Palinban is.

Ökoturisztikai fejlesztések a Kis-Balatonnál
Befejeződött a Kis-Balaton ökoturisztikai fejlesztése. A mintegy 81 millió forint összköltségű, európai uniós forrásból finanszírozott projekt keretében egyebek között kilátót építettek és újítottak fel, a zalavári bemutatóházban pedig napelemes energiaellátást alakítottak ki — tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-t.


Elégedett az önkormányzati választás eredményével?
Igen.
Nem.

LÉLEK

Napi evangélium — 2014. október 21., kedd
A mai evangéliumban Jézus saját második eljöveteléről beszél.

Napi evangélium — 2014. október 20., hétfő
„Nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete” (Lk 12., 15.)

Napi evangélium — 2014. október 19., évközi 29. vasárnap — missziós vasárnap
Az Atya házában.

Napi evangélium — 2014. október 18., szombat — Szent Lukács evangélista napja
Az imádság útján való előrehaladásunkban kiváló segítség lehet az evangélium olvasása.

Napi evangélium — 2014. október 17., péntek
Jézus példáját követve törekedjünk arra, hogy szavaink és cselekedeteink egységben legyenek, hogy hiteles legyen életünk tanúságtétele.

Napi evangélium — 2014. október 16., csütörtök
A vallási előírások megtartásán túl törekszem-e embertársaim segítésére és a szeretet mindennapi gyakorlására?


KATEDRA

Őszi nagytakarítás a Péterfy-iskolában
A Kőrösi Csoma Sándor—Péterfy Sándor Általános Iskola Péterfy Sándor Tagintézménye 2014. október 18-án, szombaton második alkalommal rendezte meg szülők és gyerekek közreműködésével őszi nagytakarítási akcióját.

OktoPENfeszt
Október 14-én került megrendezésre a már hagyományosnak mondható nyárbúcsúztató, őszváró oktoPENfeszt, ahol a délután folyamán a hallgatók egy kis kikapcsolódásként darts, csocsó, póker megmérettetésen vehettek részt.

Pannon Tudományos Nap
A PEN Nagykanizsai Kampusza 10. alkalommal adott otthont a Pannon Tudományos Napnak 2014. október 16-án a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi és Veszprémi Területi Bizottsága szervezésében.

A PEN csapata is indult
Október 11-én, szombaton három PEN-es csapat indult útnak a főváros irányába, hogy részt vegyen az ország legrangosabb futórendezvényén, a Spar Budapest Maraton Fesztiválon — olvasható a PEN hírlevelében.

Pályázat roma származású hallgatók részére
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatot hirdet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet alap- vagy mesterképzésben részt vevő roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a katasztrófavédelmi pálya választásának ösztönzésére.


NÉZŐPONT

„Szél új világot hozz ránk!”
Szabad szél c. operettből ez a szám ugrott be ma reggel a hírek után, amit az ATV-n hallgattam: „Szél, szél szállj keletről hozzám, szél, szél új világot hozz ránk! Jöjj el, te zengő hajnal győztes szabadság dallal. Szállj, szállj, űzz el minden árnyat, zúgj-búgj zengj te szabad szél. Bármerre száguld szárnyad ott a szabadság kél.”

Megtévesztett választók
Meg kell(ene) ismételni a választást Nagykanizsán (is). Legalábbis a Fidesz logikája és gondolatmenete alapján.

Tolva szabályos?
A gyalogátkelőhelyen gyalogosok és kerékpárosok szerettek volna átkelni mindkét irányból, amikor is kék villogóval megállt egy zöld színű rendőrautó, amelyből kiszállt két rendőrhölgy és a gyalogátkelőhelyen kerékpárral átkelni szándékozókat megállították.

Bohócnapló: Használati útmutató szavazáshoz
Eljött ez is, az önkormányzati választás napja. Arra biztatlak benneteket, menjetek el szavazni. (Személy szerint úgy látom, a legtöbb esetben jó megoldás nincs, a legkisebb rosszat kell választani.) Mindenki a saját lapra szerelt bútorát akarja összerakni ebből a szavazásból, de íme egy független használati útmutató:

BaKKEr: „Kaptunk egy olvasói levelt Nagykanizsáról”
„Nem kellett BaKKKeresíteni, ez így jó, ahogy van. Akár Törppapa és Okoska is lehetne… Kár, hogy nem a Vicc rovatban jelentette meg a Kanizsa Hetilap” — írja a BaKKKer blog.


BOSSZANTÓ

Ha a város főterén mindent lehet...
Hiába a térfigyelő kamerák a város főterén, és hiába van közel a rend fenntartásáért felelős szervezet székháza is, úgy látszik a vandáloknak semmi nem jelent akadályt...

Ablak a világra
Nincs gazdája. Vajon ki vette át? SBO elkészült, vele azonos időben cserére érett ablak az SZTK-ban.

Illegális szeméttelep a város szívében
Ezerszer foglalkoztunk már a hulladékgyűjtő szigetek környékén uralkodó állapotokkal, és ezerszer állapítottuk meg már, hogy a takarításokat követően szinte azonnal újak alakulnak. A jelenséggel szemben mindaddig tehetetlen a szolgáltató és a hatóság is, míg az elkövetők megtalálására és rendszeres törvényes számonkérésére nincs lehetőség.

Találós kérdés
Kanizsa ma.

Sissiből majdnem kis hableány lett
Ismerősök szóltak október 6-án 17 órakor, hogy az Erzsébet téren ismét eldugultak a lefolyók. Épp a képeket készítettem, amikor jött egy illetékes, és azonnal le is állították a szökőkutat, nehogy kis kanizsai Velencének nevezzék át az Erzsébet teret, és valakinek eszébe jusson gondolák beállítása, ha már a kampányban ugye mindent lehet...

Miért van zárva az uszoda?
Ezt kérdezi a városban mindenki. De főleg azok vannak joggal felháborodva, akik egész éves bérletet váltottak ki, (több mint 50 000 forint) és már a második hónapja nem tudnak bemenni egy kicsit úszni, felfrissülni. Igaz a szabadtéri strand vize elérhető, mint a kép is mutatja, de ki az, aki ilyen hűvös időben azt használni is merné?


SPORT

Eraklinos éremeső
Az Eraklin Táncklub Egyesület sikerekben gazdag hétvégét tudhat maga mögött. Az október 19-én megrendezett szombathelyi ISIS Open Szabadidősport Táncversenyen rengeteg érmet hoztak haza az eraklinos versenyzők.

Két ifjú táncos


Szép sikerrel szerepelt az Eraklin Táncklub két fiatal versenyzője — Darabos Anna és Birkás Mihály — az Aréna Savaria táncversenyén, Szombathelyen tegnap.

Spártai hős Bajcsáról
Idén már kétszeres spártai hős lett városunk hosszútávfutó kiválósága, a bajcsai Sznopek József. 2014-ben Nagykanizsáról dr. Lubics Szilvia és ő teljesítette a testet-lelket meggyötrő, de azt dicsőségből, szeretetből, megbecsülésből, tiszteletből is újjáépítő próbatételt — írja Lukács Ibolya a legnagyobb közösségi portálon.

IX. Kanizsai Futófesztivál
2014. október 5-én Nagykanizsa és Murakeresztúr között rendezték meg a versenyt.

Dobó István értékes hellyel kezdte a szezont a Héraklész férfi kard világkupán
Szeptember 27—28-án Budapest adott otthont a junior férfi kardozók első nagy versenyének, a Héraklész Világkupának. A nagy mezőnyben (166 induló) 22 hazai állt rajthoz, köztük a Nagykanizsai TE 1866 vívó szakosztályának vívója, Dobó István is.

Futóverseny az Erzsébet téren
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében az Autómentes Nap programjai sorában 13—14 óráig általános iskolák közötti futóversenyre került sor az Erzsébet tér keleti oldalán, a Centrál Hoteltől a Rozgonyi utca sarkáig.

112

A kábítószer-kereskedő fiatalkorúval is árultatta a drogot
A Keszthelyi Rendőrkapitányság vádemelést javasolt egy 35 éves férfi, illetve fiatalkorú társa ellen, akik több keszthelyi fiatalnak árultak kábítószert.

Az apját verte meg
Bíróság elé állítást javasolt a Nagykanizsai Rendőrkapitányság egy 37 éves férfi ellen, aki édesapjának okozott súlyos sérülést Eszteregnyén.

Rendőrségi felhívás
A rendőrség azt javasolja, ha +220 nemzetközi hívószámmal kezdődő segélykérő üzenetet kap, körültekintően járjon el.

Embercsempészeket állíthatnak bíróság elé
Román embercsempészek bíróság elé állítását javasolják a zalai rendőrök. A két férfi embertelen körülmények között 17 ázsiai bevándorlót utaztatott a furgonjában — közölte szombaton a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

A melléképületben tárolt anyagok égtek
A Halis István utcában egy családi ház melléképületében tárolt anyagok égtek tegnap este.

Vádemelést javasolnak a zalai rendőrök egy futballbíróra támadó kapus ellen
Vádemelést javasolnak a zalai rendőrök egy 21 éves futballkapus ellen, aki egy mérkőzésen megütötte és megrúgta a játékvezetőt.


KULTÚRA

Szerdán még kölcsönözhet
Tegnap hosszabban, délután háromig tartott nyitva a Halis István Városi Könyvtár, ám a Könyves Vasárnap rendezvényén már zárva maradtak a helyi bibliotéka kapui, és a jövő héten is csak szerdán estig várják az olvasókat, azt követően majd csak a következő hétfőn lesznek ismét nyitva.

Egérút a léleknek


Könyvbemutató volt a könyvtárban.

Mezei Mária és Nagykanizsa 1.
105 éve, 1909. október 16-án született Mezei Mária. Neki is voltak nagykanizsai kapcsolatai, ha ezek nem is számítottak meghatározónak élete, pályája szempontjából.

Magas színvonalat, igényes zenei produkciókat nyújtott az idei dzsesszfesztivál
Régen látott, színvonalas programokkal jelentkezett az idei Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál.

Jótékonysági hangverseny
Szombaton délután a nagykanizsai református templomban a Győri Advent Kórus adott jótékonysági egyházzenei hangversenyt.

„Jazz feelings”
Pénteken délután a HSMK Ősze András galériájában Walter Gábor festőművész képeiből összeállított kiállítással vette kezdetét az idei Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál.


GAZDASÁG

Pályázati rendezvény
A Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ, valamint a Széchenyi Programiroda pályázati tájékoztató rendezvényt szervez.

Négycsillagos hotelt építtet Lenti önkormányzata
Lenti önkormányzata négycsillagos szálloda építésébe kezd, a 3,3 milliárd forintos beruházás kivitelezésére szóló közbeszerzési felhívás már megjelent.

Hamarosan befejeződik a napraforgó aratása
Zala megyében a napraforgó mintegy 99 százalékát már learatták, mindössze 45 hektárnyi terület van hátra; a napokban megkezdődött a kukorica betakarítása is.

Az elejtett gímszarvasok több mint fele érmes
Zala megyében a szarvasbőgés idején 616 gímszarvasbikát bíráltak el a hatósági trófeabírálaton. A kilőtt gímszarvasok csaknem 60 százaléka érmes helyezést ért el, hét példány trófeasúlya pedig meghaladta a 12 kilogrammot.

Minden negyedik ellenőrzésnél hiányosságot talált az adóhatóság
Több mint 15 ezer vizsgálatot végzett, és csaknem minden negyediknél talált valamilyen hiányosságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a júliusban és augusztusban tartott országon ellenőrzések során.


ÉLETMÓD

Fogadj örökbe!
Holnap 14 órától kerül sor az Állatvédő és Állatmentő Szolgálat jótékonysági akciójára, melynek célja, hogy minél több menhelyen tartott állat találjon befogadó családot.

Helyettes szülőket keresnek
Helyettes szülőket keres a Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ.

Nyílt nap a menhelyben
Október 4-én 11 és 15 óra között nyílt napot tartanak az állatmenhelyben.

„Összemasszírozott” ajándékok
A rendhagyó rekordkísérlet 2014. június 14-én reggel nyolc órakor kezdődött, és a következő nap reggelén ért véget. Több célt is szolgált: egyrészt a masszőrképzés aktuális gondjaira hívták fel a szervezők a figyelmet, másrészt jótékony célt kívántak a nem mindennapi kezdeményezéssel megvalósítani.

Közeledik a fűtési szezon
Az egyre hidegebb éjszakák, az ősz beköszöntével a legtöbb lakásban előbb-utóbb elkezdjük használni a fűtőberendezéseket. Ezek szakszerű üzembe helyezéséről és veszélyeiről tájékozódhatnak cikkünkben.


KÖZÉLET

Átadták a Zalai Prima Díjakat
A díjátadónak a HSMK színházterme adott otthont. Az elismertek között van Hella Ferenc református lelkész.

Átadás, átvétel
Dénes Sándor polgármester és Cseresnyés Péter leköszönő polgármester, országgyűlési képviselő aláírta az átadási-átvételi jegyzőkönyvet a polgármesteri hivatalban — írja a Kanizsa.

Változik a hivatali munkarend
Tájékoztatjuk Nagykanizsa város polgárait, hogy Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában a 2014. munkaszüneti napok körüli munkarend az alábbiak szerint alakul:

Naptár
Ajánló 
Dr. Csernus Imre előadása Zalaegerszegen
Hírkommentek
BS Máris tüntetés szerveződik az internetadó ellen és kiönthet a B...
„Szél új világot hozz ránk!”
BS Kedves Politikusok, kedves Narancssárga ország és állítólagos so...
„Szél új világot hozz ránk!”
Aptyuka "Sanyikám!"? Béres Sándor Tanár Úr!
Az 56-os forradalom emlékére
Ferincz Jenő Sanyikám! A fidesz is észrevette ezt a jogházagot és módosított...
Az 56-os forradalom emlékére
BS No most Rogán Antal azt mondta, az ő ügyei rendben vannak, akárkin...
„Szél új világot hozz ránk!”
Álláshirdetés 
Adminisztráció / Irodai munka (5)
Bank / Biztosítás / Tőzsde (1)
Egészségügy / Szépség (4)
Egyéb (9)
Építőipar / Ingatlan (2)
Értékesítés / Kereskedelem / Üzlet (8)
Fizikai munka / segédmunka (6)
Gyártás / Termelés / Mérnök (3)
IT / Telekommunikáció (1)
Környezet / Mezőgazdaság (2)
Marketing / Média / Művészet (3)
Minőségbiztosítás (1)
Oktatás / Tudomány (3)
Szakmunk (21)
Szállítás / logisztika (5)
Távmunka / Alkalmi / Diákmunka (2)
Ügyfélszolgálat / Ügyfélkapcsolat (2)
Vendéglátás / Idegenforgalom (7)
Vezetői állások (3)
jokereso.hu
Fogorvos
Gyógyszertár
Háziorvos
Kereskedő
Szakorvos
Szolgáltatás
Devizaárfolyam 
CHF 260,73 EUR 314,51 USD 239,32
Tv-műsor 
 19.05  Bűvölet
 19.00  ...és megint dühbe jövünk
 18.25  Békavári uraság
 18.35  J.A.G. - Becsületbeli ügyek: Az Árnyék
 19.05  Bob, a mester: Margó bringája
 19.00  A Konyhafőnök
 18.00  Tények
Oldallátogatások a mai napon
834