2016. május 24., kedd - Eliza, Eszter
Regisztráció | Belépek  
Címlap   Közélet   Katedra   Kultúra   Gazdaság   Sport   Életmód   Lélek   112   Bosszantó   NézőpontNaptárÁlláshirdetésFelajánlomNagyjainkKonyha
Banánköztársaság
Amikor a Fidesz még zsenge és szűzies hajtás volt, azt mondta a társadalomnak: ha unod a banánt, válaszd a narancsot. És sokan választottak. Váltottak. Annyira, hogy a narancsból tényleg banán(köztársaság) lett.
Horváth Ádám keményen halad céljai megvalósítása felé
Ahogy arról már hírt adtunk él Nagykanizsán egy mindössze 8 éves cross motoros kissrác, aki nem kevesebb célt tűzött maga elé, mint hogy megküzd a Magyar Bajnoki, Ausztria Amatőr Masters Bajnoki és az Mx Mánia Kupa Bajnoki címéért is a 2016-os szezonban.Ez persze így leírva egyszerű, de megcsinálni borzasztóan nehéz dolog lehet.

Ludvig Nemzetközi Művésztelep
Ma délelőtt 10 órakor az Erzsébet téri Rétes Házban sajtótájékoztatón jelentette be Ludvig Zoltán festőművész, hogy 2016. május 29 – június 11. között, immáron 24. alkalommal nyílik meg a híres kendlimajori művésztelep.

Úszás
Szombaton a DZVSE úszói Szombathelyen a Nyugat-Dunántúli Régió Bajnokság III. fordulóján vettek részt .

Könyvbemutató: A politika valóságában
Mózes Pál, a Nagykanizsát 27 éven át vezető egykori tanácselnöknek A politika valóságában című könyvének ünnepélyes bemutatója a Honvéd Kaszinóban május 23-án 17 órakor volt.

Lemondás miatt választanak új polgármestert Homokkomáromban
A polgármester lemondása miatt új települési vezetőt választanak vasárnap a Zala megyei Homokkomáromban, hárman indulnak a megüresedett posztért — közölte a település jegyzője kedden az MTI megkeresésére.

Zivatar Nagykanizsán
Tizenegy megyére és fővárosra a felhőszakadás veszélye, hétben közülük a várható heves zivatarok miatt is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat erre a napra.


Ön elégedett a kanizsai képviselőtestület munkájával?
Igen, maximálisan!
Miért, dolgoznak?
Kik azok?
Nem tudom.

KULTÚRA

Rendkívüli irodalmi est a Halis István Városi Könyvtárban
Aki már látta, újra akarja látni, aki még nem, sajnálja, hogy eddig nem volt lehetősége rá. Így vannak az emberek Tóth Péter Radnóti-díjas előadó VASÚT ÁL(L)OMÁS című pódium-drámájával, melynek megismételt kanizsai előadására 2016. május 26-án 18.30 órakor kerül sor a könyvtár földszinti előadótermében.

Dalos találkozó


Immáron 10. alkalommal rendezték meg a Tungsram Dalos Találkozót a GE nagykanizsai sporttelepén.

Új elnökség a TALK-nál


2016. május 18-án a Halis István Városi Könyvtárban a TALK, a nagykanizsai Takács László Irodalmi Kör a régi elnökség mandátumának lejárta miatt új vezetőséget választott.

Az állatvásárok hangulatát idézik fel a Göcseji Falumúzeumban
Az egykori állatvásárok hangulatát, a paraszti világ állattartó hagyományait mutatják be a Nálatok laknak-e állatok? című rendezvényen szombaton a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban.

Bemutatták a II. világháborús lengyel menekültekről szóló harmadik dokumentumkötetet
A Hadtörténeti Intézetben és Múzeumban csütörtök este bemutatták a lengyel Rytm kiadó gondozásában megjelent, Emlékezés—Pamiec — Lengyel menekültek Magyarországon 1939—1946 című, lengyel—magyar kétnyelvű albumsorozat harmadik, záró kötetét. A könyv tiszteletadás és köszönetnyilvánítás azoknak a magyaroknak, akik 1939-ben, Lengyelország német és szovjet lerohanása és felosztása után mintegy 120 ezer lengyel menekült előtt nemcsak hazájuk határait, de „szívüket és otthonukat” is megnyitották.


LÉLEK

Napi evangélium — 2016. május 24., kedd
Hűséges Krisztus-követésünket Isten az örök élettel jutalmazza.

Napi evangélium — 2016. május 23., hétfő
Jézushoz lép egy név szerint meg nem nevezett ifjú, aki az örök életre jutás felől érdeklődik.

Napi evangélium — 2016. május 22., a Szentháromság vasárnapja
Szentháromság vasárnapjának evangéliumában arról olvasunk, hogy Jézus megígéri tanítványainak, követőinek a Szentlelket, aki folytatni fogja a világban az általa megkezdett művet.

Napi evangélium — 2016. május 21., szombat
A mai evangélium arról olvasunk, hogy a tanítványok megakadályozzák, hogy gyermekeket vigyenek Jézushoz.

Napi evangélium — 2016. május 20., péntek
A mai evangéliumban egy olyan vitáról olvasunk a válás kérdésével kapcsolatban, amelyet a farizeusok kezdeményeztek.

Napi evangélium — 2016. május 19., csütörtök
Néhány érdekes mondást olvasunk Jézustól a mai evangéliumi részletben, amelyek meglehetősen lazán kapcsolódnak egymáshoz.


SPORT

Dzsúdóeredmények

A Nagykanizsai Torna Egylet 1866 Judo Szakosztály tagjai május 21-én a Somogyszobi Judo Club meghívására Kaszón jártak regionális rangsor versenyen.

Ismét zalai lett a leggyorsabb tűzoltó az országban
Az idei évben sem maradhatott el a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága által kiírt atlétikai pontszerző bajnokság. Helyszínéül a szervezők a családi és sportnap keretein belül a zánkai Erzsébet Tábor és Üdülőközpontot választották.

A rossz idő ellenére több ezren tekertek a Balatonnál a Balatonnál a hosszúhétvégén
A zuhogó eső ellenére is 2600 kerékpáros tekert a Balaton körül a Nyitott Balaton legnagyobb sporteseményén a McDonald’s BringaMánia Tour de Balatonon.

Ünnepelt az egyesület


A 150 éves évfordulóját ünneplő Nagykanizsai TE 1866. Judo szakosztálya kiemelt ünnepi programja volt a 2016. május 14-én, pünkösd előtt, a II. Vasutas Judo Csapatbajnokság megrendezése a Kanizsa Centrum Mozgásközpontjában.


KÖZÉLET

Megszűnt a gyepmesteri szolgáltatás a Via Kanizsa Zrt.-nél.
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése által hozott 95/2016 (IV. 29.) határozata alapján a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt.-nél lévő gyepmesteri tevékenység 2016. május 15-étől megszünt.

Sajtóközlemény: MSZP tisztújítás
Az MSZP Nagykanizsai Szervezete tájékoztatja a Nagykanizsán és a környező településen élő polgárokat, hogy helyi szervezetében tisztújítás történt.

Jogerősen is elítélték Gelse volt polgármesterét pénzügyi visszásságok miatt
Az elsőfokú ítélet minősítését részben megváltoztatva, de a többmilliós pénzbüntetést helybenhagyva jogerősen is elítélte a Zalaegerszegi Törvényszék Gelse egykori polgármesterét, akit az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése, illetve több tucat esetben elkövetett közokirat-hamisítás miatt marasztaltak el — tájékoztatta a törvényszék szerdán az MTI-t.


112

Több karton rágógumit lopott
A gyanú szerint az 53 éves férfi 2015. augusztus 26-án Nagykanizsán, az egyik hipermarketből több karton rágógumit ruházatába elrejtve tulajdonított el, azzal a céllal, hogy tovább értékesítse a lopott holmit.

Újabb halálos motoros baleset történt Zalában
Belehalt sérüléseibe vasárnap este egy motoros a helyszínen, amikor a 76-os főút Zalaegerszeget elkerülő szakaszán összeütközött egy személyautóval. Zalában két nap alatt három súlyos motoros balesetben ketten meghaltak és hárman megsérültek.

A rendőrség előtt verekedtek
A gyanú szerint 2016. március 10-én iskolába menet a Nagykanizsai Rendőrkapitányság főbejárata előtt összeveszett, majd verekedni kezdett két fiú. A rendőrök a biztonsági kamerarendszer monitorján észrevették az összetűzést, és előállították a két kamaszt.

Meghalt egy motoros, egy másik súlyosan megsérült Zalában
Egy motoros meghalt, egy másik pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor mindketten szalagkorlátnak ütköztek szombat délután Zalacsány közelében — közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

Kábítószer-termesztőt vettek őrizetbe Nagykanizsán
Őrizetbe vettek Nagykanizsán egy férfit, aki külterületi birtokán és az azon álló házban kannabisznövényt termesztett — közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton a rendőrségi honlapon.

Lakásában rekedt
A Dózsa György utcában egy idős ember elesett, és a lakásban rekedt tegnap.

GAZDASÁG

Javul a fizetési fegyelem, de a késedelmek hossza nő
Évről évre nő a lejárat előtt fizetett számlák aránya, de a fizetési késedelem hosszában romló a tendencia a magyar vállalatok körében: idén az átlagos késedelem meghaladta a 22 napot, míg az elmúlt két évben 16 és 18 napos késéseket mértek az év első negyedévében — derül ki a Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből.

Tovább csökkent az álláskeresők száma a foglalkoztatási szolgálat adatai szerint
Egy év alatt 18,5 százalékkal csökkent az álláskeresők száma, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában az áprilisi zárónapon 338,1 ezer álláskereső szerepelt, közel 77 ezerrel kevesebb, mint 2015 áprilisában.

Cseresnyés Péter: 39 hónapja folyamatosan emelkednek a reálbérek
A reálbérek 39 hónapja folyamatosan emelkednek, az átlagos reálbér-emelkedés 7,4 százalék volt, a vállalkozásoknál 6,7 százalékkal, a közszférában 11 százalék felett növekedtek a reálbérek — hangsúlyozta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára pénteken az M1 csatornán a Központi Statisztikai Hivatal adataira reagálva.

Mintegy 40 milliárd forintból épül járműipari tesztpálya Zalaegerszegen
Összesen mintegy 40 milliárd forintból elkészül a jövő év végéig Zalaegerszegen az a 250 hektáros területű járműipari tesztpálya, amelyhez hasonló 500 kilométeres körzetben nincs a közép-európai térségben — közölte Vigh László (Fidesz) országgyűlési képviselő a csütörtökön Zalaegerszegen, rendkívüli sajtótájékoztatón.

NAV: 2,1 millió szja-bevallás érkezett a hatósághoz májusig
Mindössze 2,1 millió szja-bevallás érkezett az adóhatósághoz május elsejéig, még 2,5 millió bevallásra számítanak a következő napokban — mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője.

Cseresnyés Péter: jövőre nőnek a munkavállalók mobilitását segítő adókedvezmények
Ha a parlament elfogadja, jövőre nőnek a munkavállalók mobilitását segítő adókedvezmények, amire azért van szükség, mert egyes térségekben jelentős munkaerőhiány alakult ki — mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.


ÉLETMÓD

Másfélszer annyi melanomás beteg lett tíz év alatt
Másfélszeresére nőtt tíz év alatt a melanomás (a bőrrák legveszélyesebb fajtája) betegek száma Magyarországon — hangzott el az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

Nyári táborok
Már most lehet jelentkezni a Zalaerdő Zrt. által meghirdetett nyári táborokba.

Véradást szerveznek
Véradást szerveznek a Halis István Városi Könyvtár és a civil központhoz tartozó közösségek.

A lakosság akár 20-27 százalékát is érintheti a porckorongsérv
Moravcsik Bence Balázs ortopéd traumatológus szerint a lakosság akár 20-27 százalékát is érintheti a porckorongsérv, de a betegek nagy része tünetmentes, ezért csak becsülni lehet a számukat.

Ismét a Florida fagyizóé a cím — a vulkánok ajándéka a nyertes
A zsűri döntése alapján a balatonmáriafürdői Florida fagyizó kapta a Balaton fagyija megtisztelő címet és a vándorserleget. Egy éven keresztül elmondhatják magukról, hogy övék a Magyar Tenger környékén kapható legfinomabb fagyi. A máriai csapat már másodszor hódította el a kupát a versenyben, sőt az előző évben is különdíjasok lettek.

Soron kívüli melanomaszűrés a kórházban
Május a melanoma hónapja — soron kívüli szűrés lesz a kórházban.


NÉZŐPONT

A fórum a város gazdaságfejlesztéséről

A vállalkozások fejlesztésének lehetőségei és a foglalkoztatásbővítés címmel ma az inkubátor házban vállalkozói fórumot tartanak. A vállalkozások egy része számára ki tudja miért, de késve küldték ki a meghívókat. Talán gondosan ügyeltek arra, nembaráti vállalkozások még véletlenül se zavarják meg a kellemes langyos vizet, melyben a szervezők majd feltehetően lelkesen dicsérgetik egymást a „Magyarország jobban teljesít” szlogen jegyében.

A despota
Jellegzetes megnyilvánulása a gőg, az oktalan büszkeség, saját kiválóságába vetett hit, ami független a tapasztalattól. Kudarcaiért mindig a külvilágot okolja, soha nem ismeri el, hogy valamiben hibázott.

Sok a potyautas az Eszközkezelőben
Az Eszközkezelő remek találmány és utolsó mentsvár is egyben nagyon sok család részére. Igazság szerint a hitelválság megoldásának ez lenne a legcélszerűbb útja és talán az államnak még lenne is rá pénze.

Elindult a végrehajtási cunami. Gazdagodnak a végrehajtók
Ahogy az egyesület már 2015-ben megjósolta, bekövetkezett: igen jelentős számban indultak el a végrehajtási és árverési eljárások. A 2008 óta folyó hitelválság következményeként soha nem látott mértékű árverési hullám indult el. 2016 a rekordok éve lesz: kb. 150 ezer család lakhatása van veszélyben, amely egy jelentős humanitárius katasztrófát fog elindítani.

Kegyencrendszer
Megjelent a száz leggazdagabb magyar listája, amiből cirka minden hetedik valamilyen módon a Fideszhez, annak holdudvarához köthető.


KATEDRA

A fiatalok 23 százaléka tájékozott pénzügyekben a K&H felmérése szerint
A városi fiatalok 23 százaléka tájékozott pénzügyekben, ez az arány az aktív dolgozók körében 28 százalék, míg a diákok között 12 százalék — derül ki a K&H első negyedéves, a 19—29 éves fiatalok elégedettségét mérő jóléti index felméréséből.

Villamosmérnök-képzés indul Nagykanizsán
Elsősorban a zalai és somogyi cégek munkaerőigényeinek megfelelve villamosmérnök-képzést indít a Pannon Egyetem (PE) Nagykanizsai Kampusza, építve a 13 éve zajló mérnök-informatikus képzésre.

Várostörténeti vetélkedő
Immáron második éve rendezik meg a Rozgonyi iskolában ezzel a címmel a város általános iskolái 5—8. osztályos csapatainak ezt a vetélkedőt.

Rendhagyó földrajzóra
A Nagykanizsai Honismereti Füzetek 41. köteteként megjelent Nagykanizsa időjárásának története 1873—2015 c. kiadvány, amelyet Varga Géza írt.

Cseresnyés a diákok foglalkoztatási lehetőségeiről
Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkára is a diák-munkavállalás előnyeiről szólt, amelyet a nappali tagozatos diákok atipikus foglalkoztatási formában végezhetnek.

Érettségi — Hétfőn kezdődnek az írásbeli vizsgák
Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgájával megkezdődik az idei tanév május-júniusi érettségi időszaka, amelyben mintegy 112 ezren adnak számot tudásukról — közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel.


BOSSZANTÓ

Nyílt levél
Ez a levél annak a valakinek (vagy valakiknek) szól, aki (vagy akik) ma, 2016. május 6-án a Kisrécsei temetőből két közmunkás hölgy táskáját ellopta/ták, benne az összes papírjukkal (az egyiknek a gyermeke papírjai is benne voltak), valamint a teljes havi jövedelmükkel!

Tényleg meg kell halni ott valakinek?
December végén volt az új Petőfi Sándor utcai bicikliút műszaki átadása. A létesítmény forgalomba adása azóta sem történt meg, de ami ennél sokkal nagyobb baj, hogy a közlekedők életét védő megoldásokat egyszerűen kihagyták a megvalósításból. Még decemberben megkerestem Dénes Sándor polgármestert, hogy tegyenek valamit, mielőtt ott meghal valaki. Nem tettek semmit.

Egy mamutfenyő halála


Ki tudja, mennyit élt, és ki tudja, mennyit élhetett volna, ha nem kerül a civilizáció útjába. De odakerült, kivágták hát. Mert Nagykanizsán így szokás. Ha egy fát (legyen bármilyen értékes, öreg, fűződjék hozzá bármilyen emlék) Nagykanizsán ki akarnak vágatni, nincs akadály. A világ boldogabb felén persze nem így történik, ott a fa érték.

Ez lehetett volna az év abszurdja, de megszüntetik az eljárást


A szolgáltató semmilyen bizonyítékkal nem tudta alátámasztani állításait, a hatóság mégis kiszabta a bírságot, és az jogerőre emelkedett. Most hirtelen mégis megszüntetik az eljárást. Az év abszurdja lehetett volna a történet, így csak keserű tanulság a magyarországi közállapotokról, ahol a rendőrség nem nyomoz, és minden érdemi bizonyíték nélkül elfogadja a „vád” állításait, miközben a „vádlott” igazolta ártatlanságát.

Zalaegerszeg vs Nagykanizsa
Nagykanizsán a jelek szerint 50 millió forint áll rendelkezésre járdák és utak felújítására. A kép, a kórház mögötti útszakaszon készült. Ez már évek óta tartó állapot. Városunkra sajnos jellemző, hogy a kirakat a lényeg. Erzsébet tér, Fő út... Ami meg nem látszik az idegenek előtt, az már nem is létezik.

Máris fel kellett bontani a díszburkolatot
Fel kellett bontani a térköveket a Fő úton. Alig néhány hónapja, hogy a munkások befejezték a belváros út- és járdafelületeinek megújítását, de úgy tűnik, máris valami gond van.

Hírkommentek
IC A zebrával sem sikerült nagyon , hát még az élményfürdö sem ri...
A fórum a város gazdaságfejlesztéséről
Apóka Ezt a technikát! A rendőeség előtt régen posztolt valaki... A k...
A rendőrség előtt verekedtek
Apóka Bolond lukból, bolond szél fúj!
Cseresnyés Péter: 39 hónapja folyamatosan emelkednek a reálbérek
Ferincz Jenő ...."a Központi Statisztikai Hivatal adataira reagálva".... Ami a...
Cseresnyés Péter: 39 hónapja folyamatosan emelkednek a reálbérek
gomla61 Az egész nagykanizsai MSZPben nincsenek 13an, de szerintük csak az e...
Sajtóközlemény: MSZP tisztújítás
Álláshirdetés 
Adminisztráció / Irodai munka (6)
Bank / Biztosítás / Tőzsde (1)
Egészségügy / Szépség (4)
Egyéb (9)
Építőipar / Ingatlan (2)
Értékesítés / Kereskedelem / Üzlet (9)
Fizikai munka / segédmunka (7)
Gyártás / Termelés / Mérnök (4)
IT / Telekommunikáció (1)
Környezet / Mezőgazdaság (2)
Marketing / Média / Művészet (3)
Minőségbiztosítás (1)
Oktatás / Tudomány (3)
Pénzügy / Számvitel (2)
Szakmunk (24)
Szállítás / logisztika (5)
Távmunka / Alkalmi / Diákmunka (2)
Ügyfélszolgálat / Ügyfélkapcsolat (2)
Vendéglátás / Idegenforgalom (7)
Vezetői állások (3)
jokereso.hu
Fogorvos
Gyógyszertár
Háziorvos
Kereskedő
Szakorvos
Szolgáltatás
Devizaárfolyam 
CHF 289,1 EUR 310,45 USD 284,19