2016. április 30., szombat - Katalin, Kitti
Regisztráció | Belépek  
Címlap   Közélet   Katedra   Kultúra   Gazdaság   Sport   Életmód   Lélek   112   Bosszantó   NézőpontNaptárÁlláshirdetésFelajánlomNagyjainkKonyha
Elkezdődött a KanizsaFest
A mai napon elkezdődtek a már hagyományos város napi rendezvények, melyek a Tánc Világnapjára szervezett programokkal együtt május 1-jéig szórakoztatják majd a város lakóit és a vendégeket.
Napi evangélium — 2016. április 30., szombat
A szőlőtőről és a hozzá kapcsolódó szőlővesszőkről szóló példabeszéd lezárásaként Jézus arról beszél, hogy egyesek miért tagadják meg a vele való kapcsolatot.

Táncoló harangok
Harangjáték minikoncert Nagykanizsán, az Ady Endre utcában működő harangjáték megszólaltatásával 2016. május 1-jén, vasárnap 13.50 és 14.45 órakor.

Várostörténeti vetélkedő
Immáron második éve rendezik meg a Rozgonyi iskolában ezzel a címmel a város általános iskolái 5—8. osztályos csapatainak ezt a vetélkedőt.

Bolondballagás
Ballagnak — a gyerekkorból át a felnőttkorba. Ma még mókázva, kacagva, holnap meghatódva, sírósan búcsúztatják gyermekkoruk utolsó perceit.

Kövér: Bethlen István bebizonyította, a magyarok áldozata képes legyőzni a lehetetlent is
Bethlen István bebizonyította, hogy a magyarok áldozata és munkája képes legyőzni a lehetetlent is — hangoztatta az Országgyűlés elnöke ünnepi beszédében pénteken Nagykanizsán, a politikus bronzszobrának avatásakor.

Mintegy 2,5 milliárd forintból bővült és újult meg a keszthelyi Festetics-kastély
A Festetics-kastély kiállításainak megújítására, valamint a pálmaház és az egykori Amazon szálló felújítására több mint kétmilliárd forintot, a park eredeti tervek szerinti rekonstrukciójára pedig további 400 millió forintot fordítottak, és ezzel a látogatók számának legalább tíz százalékos emelkedésére számítanak — közölte L. Simon László pénteken Keszthelyen.


Ön elégedett a kanizsai képviselőtestület munkájával?
Igen, maximálisan!
Miért, dolgoznak?
Kik azok?
Nem tudom.

GAZDASÁG

Feketelista.hu: csökkent az adótartozások összege
A cégek és magánszemélyek teljes adótartozása 2246 milliárd forintra rúgott március végén, míg egy évvel korábban még ennél 14 százalékkal több, 2568 milliárd forint volt — közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis.

Takarékbank: háromszoros növekedés a jelzáloghiteleknél
A takarékok 2016 első negyedévében háromszor annyi jelzáloghitelt folyósítottak, mint az előző év azonos időszakában, és április közepéig közel 1400 csok-kérelmet fogadtak be az integráció tagjainál — közölte a Takarékbank kedden.

Év végén bevonják a régi 20000 forintos bankjegyeket
A Magyar Nemzeti Bank 2016. december 31-ei határnappal a készpénzforgalomból bevonja a 2015 előtt kibocsátott, régi 20 000 forintos bankjegyeket. A bevonás napjáig a régi bankjegyek is használhatók a vásárlások során, ezt követően azonban már csak a megújított, 2015 decemberétől forgalomba hozott 20 000 forintos bankjegyek lesznek használhatók.

Nyereséggel zárult a vadászati év Zala megyében
Zala megyében 68,6 millió forint nyereséggel zárult a 2015/2016-os vadászati év, a legnagyobb bevételt a bérkilövésből és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokból érték el a társaságok — tájékoztatta a megyei kormányhivatal földművelésügyi és erdőgazdálkodási főosztályának vadászati és halászati főfelügyelője az MTI-t.

Több mint egymilliárd forintból fejleszti áram- és gázhálózatát az E.ON Zalában
Közel 700 millió forintos beruházással áramhálózati, mintegy 360 millió forintos költséggel pedig gázhálózati rekonstrukciós és fejlesztési munkákat hajt végre idén Zala megyében az E.ON — közölte hétfői nagykanizsai sajtótájékoztatóján a társaság dél-dunántúli áram- és gázhálózati cégeinek vezérigazgatója.

Emelkedő utasforgalomra számítanak idén a sármelléki repülőtéren
A tavalyi 22 ezer után idén mintegy 25 ezres utasforgalomra számítanak a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton, ahol szombaton landolt a Lufthansa Frankfurtból érkező szezonnyitó charterjárata.


LÉLEK

Napi evangélium — 2016. április 29., péntek
Jézus határozott felszólítását olvassuk a mai evangéliumban: azt parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást!

Napi evangélium — 2016. április 28., csütörtök
Az Atya szereti a Fiút, aki kiárasztja szeretetét az emberek felé.

Napi evangélium — 2016. április 27., szerda
A szőlőtőről és a szőlővesszőkről szóló példabeszédben mélyértelmű tanítás rejlik az egyházról, mint a Krisztusban hívők és az őt követők közösségéről és mint Isten újszövetségi népéről.

Napi evangélium — 2016. április 26., kedd
„...úgy cselekszem, amint az Atya meghagyta nekem.”

Napi evangélium — 2016. április 25., hétfő — Szent Márk evangélista napja
A mai napon a négy evangélista egyikét, Szent Márkot ünnepeljük, akinek műve időrendben a legkorábban keletkezett.


KÖZÉLET

Oldtimeres nap
2016. április 30-án, szombaton 6 oldtimer kerékpáros egyesület részvételével rendezik meg az idei évben az oldtimeres felvonulást és polgári kavalkádot (oldtimer kerékpárok, velocipédek, 1877-es James Starley tricikli replika, autók, motorkerékpárok és 120 fő részvételével.

Megújult honlapok tájékoztatnak a közvetlenül elnyerhető uniós forrásokról
Megújult honlapok tájékoztatnak a közvetlenül elnyerhető uniós forrásokról, a Magyar Fejlesztési Központ online felületeinek fejlesztéseit Kiss Antal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa ismertette a keddi sajtótájékoztatón Budapesten.


KATEDRA

Rendhagyó földrajzóra
A Nagykanizsai Honismereti Füzetek 41. köteteként megjelent Nagykanizsa időjárásának története 1873—2015 c. kiadvány, amelyet Varga Géza írt.

Cseresnyés a diákok foglalkoztatási lehetőségeiről
Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkára is a diák-munkavállalás előnyeiről szólt, amelyet a nappali tagozatos diákok atipikus foglalkoztatási formában végezhetnek.

Érettségi — Hétfőn kezdődnek az írásbeli vizsgák
Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgájával megkezdődik az idei tanév május-júniusi érettségi időszaka, amelyben mintegy 112 ezren adnak számot tudásukról — közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel.

Ombudsman: hiányosak, bizonytalanok az önkéntes munka és az iskolai közösségi szolgálat szabályai
Az alapvető jogok biztosa szerint hiányosak és bizonytalanok az önkéntes munka és az iskolai közösségi szolgálat szabályai, ezért az emberi erőforrások miniszteréhez fordult.

Rendhagyó irodalomóra
A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja április 16. A Városi Diákönkormányzat szervezésében rendhagyó irodalomórára került sor.


112

Elfogadta a közgyűlés a beszámolót
A Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlése egyhangú szavazással fogadta el a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének 2015. évi beszámolóját.

Pónit mentettek a zalai rendőrök
A 7-es számú főúton sétálgatott egy törpe ló.

Őzbak nyársalt fel egy idős embert Zalában
Súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba a Zala megyei Magyarföldről egy idős férfit, akit a saját udvarán felnyársalt egy őzbak — közölte csütörtöki számában a Zalai Hírlap.

Az elmúlt 24 óra eseményei számokban
A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 24 órában a rendőrök két személyi sérüléssel járó és négy anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.

Rátámadtak egy fiatal párra, egyikük megerőszakolta a lányt
Előzetes letartóztatásba került hétfőn három garabonci férfi, akik a hétvégén a keszthelyi Balaton-parton rátámadtak egy fiatal nőre és barátjára, s egyikük megerőszakolta a védekezésre képtelen 17 éves lányt.

Vascsővel verte egyik a másikat
Egy vascsővel többször megütötte az egyik gyanúsított a másikat Nagykanizsán.

ÉLETMÓD

Kampányt indít a parlagfű elleni védekezésről a Földművelésügyi Minisztérium
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) országos kampányt indít a parlagfű elleni védekezés fontosságáról több szervezet közreműködésével.

Turistaszállót épített a Zalaerdő Obornakon
Több mint 100 millió forintos saját beruházással 40 férőhelyes turistaszállót épített a Zalaerdő Zrt. az Eszteregnyéhez tartozó Obornakon három éve kialakított erdei iskolához kapcsolódva.

Önerős beruházással fejlesztették a zalaszabari kalandparkot és tábort
Önerős beruházással, nettó 170 millió forintos költséggel fejlesztették a zalaszabari kalandparkot és az ott működő gyermektábort.

Pillangó, a különleges libikóka
Mától egy különleges eszköz segítségével akár együtt játszhatnak a fogyatékkal élő gyerekek egészséges társaikkal Nagykanizsán, a Dr. Mező Ferenc téri játszótéren.

Balatonmáriafürdő magára maradt iszapgondjával
Balatonmáriafürdő önerőből nem tud mit kezdeni a tópartot másfél-két kilométer hosszan ellepő félméteres iszappal, ami két strandjának üzemeltetését is ellehetetlenítheti — közölte Galácz György (független), a település polgármestere csütörtökön az MTI-vel. Jelezte: eddig nem kaptak segítséget a probléma megoldásához.

Belgyógyász: fokozottan figyeljünk a kullancscsípésre
Az elmúlt években elszaporodtak és fertőzőbbek lettek a kullancsok, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a csípésükre — közölte Balaicza Erika belgyógyász főorvos az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.


SPORT

Úszás
A Dél-zalai Vízmű SE úszói a hétvégén Szombathelyen vettek részt a nyugat-dunántúli régió bajnokság II. fordulóján.

Országúti kerékpáros diákolimpia országos döntő, Bocskaikert
A Debrecen mellett fekvő község térségében az egyesületi háttérrel nem rendelkezők futamaiban (B kategória) indultak a Rozgonyi iskola versenyzői, de többször is legyőzték igazolt társaikat — s a lányok olykor a fiúkat is.

Sok munka, profi szemlélet, és jönnek az eredmények


Biztosan sokan emlékeznek arra a kanizsai kisfiúra, akinek férfias hobbija van, krosszmotorozik.

Ács László teljesítette a távot
2016. április 10-én, vasárnap rendezték Hollandia NN Rotterdam Marathont (42,195 m). Ács László teljesítette a versenyt.

Dzsúdóhírek Nagykanizsáról
Harcművészeti szemináriumra voltak hivatalosak a japán harcművészeti ágak képviselői 2015. április 16—17-én a Kanizsa Centrumban.

Zsinórban nyolcadszor nyert az Aquaprofit-NTSK
Sorozatban nyolcadszor nyerte meg a sakkozók csapatbajnokságát az Aquaprofit-NTSK.


KULTÚRA

Zalaegerszegen őrzik Kisfaludi Strobl Zsigmond II. Erzsébetről készült szobrait
Saját magát gyermekként ábrázoló virtuális képeslappal köszöntötte II. Erzsébet királynőt a Göcseji Múzeum, Zalaegerszegen őrzik ugyanis Kisfaludi Strobl Zsigmondnak két olyan szobrát, amelyet a mai királynőről gyerekkorában Londonban készített — tájékoztatta az intézmény szerdán az MTI-t.

Ismét színpadon a nagy múltú Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar
Újra láthatja a közönség a Medgyaszay Házban a közel 100 év alatt nagy sikereket megélt, kiváló szólistákkal és karmesterekkel együtt dolgozó zenekart. Az 1921-ben alapított zenekar és a Krátky István Egyesület azért dolgozik, mert szeretné, ha a közönsége újra a szívébe zárná a város egyik hajdan volt büszkeségét.

Nemzetközi dzsessznap
A Nemzetközi Jazz Nap rendezvényeivel kapcsolatos sajtótájékoztatóra invitálta a helyi sajtó munkatársait Halász Gyula, dzsesszkutató, a rendezvények szervezője a Magyar Jazzkutatási Társaság és a Magyar Jazz Szövetség tagja a Jágó kávézóba április 20-án 13.15 órára.

„Múltbéli arcok” arcrekonstrukciós kiállítás
Érdekes, és sokakat érdeklő kiállítás nyílt a Thúry György múzeum támogatásával a Képzőművészetek Házában, a nagykanizsai Kiskastélyban kedden 16.30-kor. A kiállítás a Dunántúlt egykor benépesítő népek viseletét és arcvonásait tárja a néző elé.

Koncertfelvétel és örömzene a nemzetközi dzsessznapon Nagykanizsán
Helyi és külföldön élő dzsesszmuzsikusok részvételével kerekasztal-beszélgetéssel, élő koncertfelvétellel és éjszakai örömzenéléssel ünneplik a nemzetközi dzsessznapot április 30-án Nagykanizsán.


NÉZŐPONT

Kleptokrata köz(pénz)társaság
Bárki kerül is kormányra 2018 után, időzített bombákon fog ülni. A fejlesztési pénzek elfogynak. Megszűnik a mostani pénzbőség, amely garantálja az olcsóbb államadósság-finanszírozást, miközben az államadósság érdemben nem csökken, a rendelkezésre álló tartalékok viszont annál inkább.

„Szembeszél”
Szerettem volna elkerülni ezt a migrációs kvóta kérdést, mivel úgy tapasztaltam, hogy paradox módon eltérő nézetűeket egységes zászló alá kovácsolt, miközben mellette az azonos nézetűek pedig igencsak szembekerültek egymással a menekültkérdés megítélése kapcsán. Sajnálatos módon azonban a legutóbbi est témája, az ott elhangzottak arra predesztináltak, hogy ismét vitriolba mártsam a pennámat.

Elkészült a nagy mű...


Ha 18 millióért, ha 1,8-ért, mindenki eldöntheti, megérte-e hosszú éveken át tartó föld alatti rabságából kiszabadítani e művet.

Szemét egy rendelet!
De tényleg, komolyan. Így, szó szerint. És még azt sem mondhatom, hogy a miénk, hiába narancssárga. Ugyanis kis hazánk több településének hasonló rendeletével nagyon sok ponton szó szerinti azonosságot tartalmaz.

Addig érlelődött a törvény, míg túlérett!
A reformoktól támogatott Magyarországon, amely pont ezen okok miatt egyre jobban teljesít, érthető, hogy az emberek bajaira érzékeny kormány minden eszközzel segíteni próbál. Egy ilyen segítőkész fideszes törvény útját mesélem el most egy olyan ember szájából, akit ez érintett, és a végén úgy pofára esett, hogy még most is pillázik, mint a partra vetett aranykárász.

„0 eredménnyel”
Idézet az önkormányzat 2016. március 31-ei ülésének jegyzőkönyvéből:


BOSSZANTÓ

Tényleg meg kell halni ott valakinek?
December végén volt az új Petőfi Sándor utcai bicikliút műszaki átadása. A létesítmény forgalomba adása azóta sem történt meg, de ami ennél sokkal nagyobb baj, hogy a közlekedők életét védő megoldásokat egyszerűen kihagyták a megvalósításból. Még decemberben megkerestem Dénes Sándor polgármestert, hogy tegyenek valamit, mielőtt ott meghal valaki. Nem tettek semmit.

Egy mamutfenyő halála


Ki tudja, mennyit élt, és ki tudja, mennyit élhetett volna, ha nem kerül a civilizáció útjába. De odakerült, kivágták hát. Mert Nagykanizsán így szokás. Ha egy fát (legyen bármilyen értékes, öreg, fűződjék hozzá bármilyen emlék) Nagykanizsán ki akarnak vágatni, nincs akadály. A világ boldogabb felén persze nem így történik, ott a fa érték.

Ez lehetett volna az év abszurdja, de megszüntetik az eljárást


A szolgáltató semmilyen bizonyítékkal nem tudta alátámasztani állításait, a hatóság mégis kiszabta a bírságot, és az jogerőre emelkedett. Most hirtelen mégis megszüntetik az eljárást. Az év abszurdja lehetett volna a történet, így csak keserű tanulság a magyarországi közállapotokról, ahol a rendőrség nem nyomoz, és minden érdemi bizonyíték nélkül elfogadja a „vád” állításait, miközben a „vádlott” igazolta ártatlanságát.

Zalaegerszeg vs Nagykanizsa
Nagykanizsán a jelek szerint 50 millió forint áll rendelkezésre járdák és utak felújítására. A kép, a kórház mögötti útszakaszon készült. Ez már évek óta tartó állapot. Városunkra sajnos jellemző, hogy a kirakat a lényeg. Erzsébet tér, Fő út... Ami meg nem látszik az idegenek előtt, az már nem is létezik.

Máris fel kellett bontani a díszburkolatot
Fel kellett bontani a térköveket a Fő úton. Alig néhány hónapja, hogy a munkások befejezték a belváros út- és járdafelületeinek megújítását, de úgy tűnik, máris valami gond van.

Elfogyott az aszfalt — tavasszal befejezik
A 2016. január 28-ai közgyűlésen több kérdést is intéztem Dénes Sándor polgármester felé, amelyek közül egyet mindenképp kiemelnék. A város tavalyi költségvetésében a saját finanszírozásban megvalósuló közlekedési beruházások között szerepelt a Kisrác utca első szakaszának felújítása — írja blogjában Horváth Jácint önkormányzati képviselő.

Hírkommentek
BS Hozzászólás kiigazítás: egy néző örömére sem.
Pónit mentettek a zalai rendőrök
BS Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy 7-es számú főút. Azo...
Pónit mentettek a zalai rendőrök
Ferincz Jenő Miután talpra állították, egy fekete fóliába becsomagolták, tet...
Bethlen-szobor Nagykanizsán
davidovics A "szarkofág"amin "legókból"látható nevetséges "alkotás" látha...
Bethlen-szobor Nagykanizsán
Ferincz Jenő Erről írtam már: Nesze holding Kifejtettem, hogy félő, hogy ez ...
MNO: Az utcán maradhat a szemét
Álláshirdetés 
Adminisztráció / Irodai munka (6)
Bank / Biztosítás / Tőzsde (1)
Egészségügy / Szépség (4)
Egyéb (9)
Építőipar / Ingatlan (2)
Értékesítés / Kereskedelem / Üzlet (9)
Fizikai munka / segédmunka (7)
Gyártás / Termelés / Mérnök (4)
IT / Telekommunikáció (1)
Környezet / Mezőgazdaság (2)
Marketing / Média / Művészet (3)
Minőségbiztosítás (1)
Oktatás / Tudomány (3)
Pénzügy / Számvitel (2)
Szakmunk (24)
Szállítás / logisztika (5)
Távmunka / Alkalmi / Diákmunka (2)
Ügyfélszolgálat / Ügyfélkapcsolat (2)
Vendéglátás / Idegenforgalom (7)
Vezetői állások (3)
jokereso.hu
Fogorvos
Gyógyszertár
Háziorvos
Kereskedő
Szakorvos
Szolgáltatás
Devizaárfolyam 
CHF 289,1 EUR 310,45 USD 284,19