2014. október 26., vasárnap - Dömötör
Regisztráció | Belépek  
Címlap   Közélet   Katedra   Kultúra   Gazdaság   Sport   Életmód   Lélek   112   Bosszantó   NézőpontNaptárÁlláshirdetésFelajánlomNagyjainkKonyha
„Nagykanizsát szolgáljuk”: megalakult a közgyűlés
Október 22-én déli 12 órakor összeült a közgyűlés. A régi/új képviselők és a polgármester letették az esküjüket, majd átvették megbízólevelüket. A polgármester elmondta, hogy az érintettek belegyeztek a nyilvános ülésbe, így a zárt ajtók mellett tervezett alpolgármesteri illetmények és a bizottságok tagjainak megválasztására is a nyílt ülés keretében került sor.
Megint a víz az úr
Az elmúlt napok esős időjárásának köszönhetően ismét a víz az úr Kiskanizsán, a Principális-csatorna környékén (is).

Közmeghallgatás
Közmeghallgatás a jövő hét csütörtökén.

Téli üzemmódra váltott az ÖNÉRT Nagykanizsán
„Marton István, az ő Pista bácsijuk, ugyanis szívatóra vette őket, de rendesen. Még a Trabant sem kapott annak idején ekkora benzinfröccsöt a karburátorába októberben, mint az a tíz vakrepülő, akik megígértették vele, hogy zakó esetén visszalép a listás első helyéről, ha ők ezt fogják kérni tőle” — írja a baKKKer blog.

Telekszomszédok verekedtek össze
Egy 79 éves férfi ellen javasolt vádemelést a Nagykanizsai Rendőrkapitányság, aki összetűzésbe keveredett szomszédjával, majd súlyos sérülést okozott neki.

Napi evangélium — 2014. október 25., szombat
...a lelki újjászületés nem rajtunk múlik, hanem Istennek köszönhető.

Családi nap lesz a Móriczban
Október 25-én délután fél öttől kezdődnek a család minden tagja számára érdekesnek ígérkező programok Kiskanizsán.


Elégedett az önkormányzati választás eredményével?
Igen.
Nem.

KÖZÉLET

„Nincs hatalmasabb erő az egész univerzumban, mint a szabadság utáni vágyunk”
A Deák Ferenc téren zászlófelvonással kezdődtek a tegnapi ünnepi események Nagykanizsán. Ezt követően a megemlékezés virágait helyezték el a város vezetői és a civil szervezetek az 56-os emlékműnél, majd Orbán Nándor emléktábláját koszorúzták meg. A Medgyaszay Házban ünnepi műsorral folytatódott a megemlékezés, ahol Dénes Sándor polgármester mondott beszédet.

Rendőrség: előléptetések és jutalmazások
A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az 56-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulója alkalmából több zalai rendőrt részesített jutalomban.

Ünnpi megemlékezés
Magyarország nemzeti ünnepei között kiemelkedő fontosságú október 23-a. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon is méltó képen emlékeztek meg hazánk számára e fontos dátum tiszteletére. Az ünnepségen soron kívüli előléptetésekre is sor került.


112

Fa dőlt az útra
Sand külterületén egy fa dőlt az útra tegnap, ezzel a közlekedést akadályozta.

Intenzíven árad a Zala folyó
A heves esőzések miatt intenzíven árad a Zala, a folyó vízszintje 2-2,5 métert emelkedett — tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság csütörtökön az MTI-t.

Kisebb földrengés volt Keszthely közelében
Kisebb, alig érezhető földrengés volt Zala megyében, Keszthely közelében, a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium mérései szerint csütörtökön a késő esti órákban a Richter-skála szerinti 1,9-es erősségű földmozgás volt — közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

Megtalálták az eltűnt asszonyt
Az 51 éves nő egy zalaapáti szociális otthonból szökött meg két napja.

Árokba hajtott egy motoros Nagykanizsánál
Egy 22 éves nagykanizsai férfi sérült meg a balesetben.


LÉLEK

Napi evangélium — 2014. október 24., péntek
Végzetes lehet az, ha valaki nem akar tudomást venni a figyelmeztetésekről és vakon megy előre, hogy megvalósítsa saját elképzeléseit.

Napi evangélium — 2014. október 23., csütörtök
Az imádkozás sokat segíthet a családi béke megtalálásában.

Napi evangélium — 2014. október 22., szerda — Szent II. János Pál pápa ünnepe
„...aki sokat kapott, attól sokat követelnek, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon.” (Lk 12., 39—48.)

Napi evangélium — 2014. október 21., kedd
A mai evangéliumban Jézus saját második eljöveteléről beszél.

Napi evangélium — 2014. október 20., hétfő
„Nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete” (Lk 12., 15.)


KULTÚRA

Az anyag szépsége és a színek varázslata

Új tálat fogadja a Kanizsai Dorottya Kórház Erdős László galériájában a gyógyulásukat váró betegeket és gyógyítóikat. Kassainé Szarjas Gertrúd festőművész lágy harmóniával megfestett selyem- és akvarellképeiből nyílt kiállítás, hogy segítse a betegek kikapcsolódását és lelki feltöltődését.

Szerdán még kölcsönözhet
Tegnap hosszabban, délután háromig tartott nyitva a Halis István Városi Könyvtár, ám a Könyves Vasárnap rendezvényén már zárva maradtak a helyi bibliotéka kapui, és a jövő héten is csak szerdán estig várják az olvasókat, azt követően majd csak a következő hétfőn lesznek ismét nyitva.

Egérút a léleknek


Könyvbemutató volt a könyvtárban.

Mezei Mária és Nagykanizsa 1.
105 éve, 1909. október 16-án született Mezei Mária. Neki is voltak nagykanizsai kapcsolatai, ha ezek nem is számítottak meghatározónak élete, pályája szempontjából.

Magas színvonalat, igényes zenei produkciókat nyújtott az idei dzsesszfesztivál
Régen látott, színvonalas programokkal jelentkezett az idei Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál.


ÉLETMÓD

Amiről az állátcsontok mesélnek
Véletlenül bukkantam rá a Thúry György Múzeum meghívójára, melyen egy előadásra invitáltak. Amiről az állatcsontok mesélnek... Bemutatkozik az archeozoológia címmel. Munkaidő után átsétáltam a múzeumba, és ekkor ért az első meglepetés! — írja blogjában Imrei Ferenc.

Fogadj örökbe!


Három kutya és két kismacska kapott új gazdit a tegnapi jótékony célú rendezvényen.

Fogadj örökbe!
Holnap 14 órától kerül sor az Állatvédő és Állatmentő Szolgálat jótékonysági akciójára, melynek célja, hogy minél több menhelyen tartott állat találjon befogadó családot.

Helyettes szülőket keresnek
Helyettes szülőket keres a Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ.

Nyílt nap a menhelyben
Október 4-én 11 és 15 óra között nyílt napot tartanak az állatmenhelyben.

„Összemasszírozott” ajándékok
A rendhagyó rekordkísérlet 2014. június 14-én reggel nyolc órakor kezdődött, és a következő nap reggelén ért véget. Több célt is szolgált: egyrészt a masszőrképzés aktuális gondjaira hívták fel a szervezők a figyelmet, másrészt jótékony célt kívántak a nem mindennapi kezdeményezéssel megvalósítani.

GAZDASÁG

Termékdíjat vetnek ki a samponra, a szappanra és a tisztítószerekre is
Új adótárgyakat talált ki a kormány a parlament elé benyújtott törvénycsomagban. Jövőre a szappan, a sampon, a mosószer után is termékdíjat kell fizetni. Kivetik ezt a sápot valamennyi kozmetikai szerre, a dezodorokra és még a lakásillatosítókra is — írja a vg.hu.

Új adókat vezethetnek be az önkormányzatok


Bővül a települési önkormányzatok adóztatási mozgástere, a helyi adók mellett úgynevezett települési adókat vezethetnek be, ezen túlmenően a módosítások az adóelkerülés megakadályozását, a jogalkalmazás egyszerűsítését és a jogértelmezés segítését célozzák a kormány által kedden az Országgyűlésnek benyújtott jövő évi adótörvény-javaslat szerint.

Ökoturisztikai fejlesztések a Kis-Balatonnál
Befejeződött a Kis-Balaton ökoturisztikai fejlesztése. A mintegy 81 millió forint összköltségű, európai uniós forrásból finanszírozott projekt keretében egyebek között kilátót építettek és újítottak fel, a zalavári bemutatóházban pedig napelemes energiaellátást alakítottak ki — tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-t.

Pályázati rendezvény
A Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ, valamint a Széchenyi Programiroda pályázati tájékoztató rendezvényt szervez.

Négycsillagos hotelt építtet Lenti önkormányzata
Lenti önkormányzata négycsillagos szálloda építésébe kezd, a 3,3 milliárd forintos beruházás kivitelezésére szóló közbeszerzési felhívás már megjelent.

Hamarosan befejeződik a napraforgó aratása
Zala megyében a napraforgó mintegy 99 százalékát már learatták, mindössze 45 hektárnyi terület van hátra; a napokban megkezdődött a kukorica betakarítása is.


KATEDRA

Óriás társasjátékot készítenek
A nagykanizsai Piarista Iskola Ökollégiuma a mai napon nemrég kezdődött programjával emlékezik meg a Földünkért világnapról.

Őszi nagytakarítás a Péterfy-iskolában
A Kőrösi Csoma Sándor—Péterfy Sándor Általános Iskola Péterfy Sándor Tagintézménye 2014. október 18-án, szombaton második alkalommal rendezte meg szülők és gyerekek közreműködésével őszi nagytakarítási akcióját.

OktoPENfeszt
Október 14-én került megrendezésre a már hagyományosnak mondható nyárbúcsúztató, őszváró oktoPENfeszt, ahol a délután folyamán a hallgatók egy kis kikapcsolódásként darts, csocsó, póker megmérettetésen vehettek részt.

Pannon Tudományos Nap
A PEN Nagykanizsai Kampusza 10. alkalommal adott otthont a Pannon Tudományos Napnak 2014. október 16-án a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi és Veszprémi Területi Bizottsága szervezésében.

A PEN csapata is indult
Október 11-én, szombaton három PEN-es csapat indult útnak a főváros irányába, hogy részt vegyen az ország legrangosabb futórendezvényén, a Spar Budapest Maraton Fesztiválon — olvasható a PEN hírlevelében.

Pályázat roma származású hallgatók részére
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatot hirdet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet alap- vagy mesterképzésben részt vevő roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a katasztrófavédelmi pálya választásának ösztönzésére.


NÉZŐPONT

Mi lesz a jövő útja?
A teljes foglalkoztatottságért, vagy a „szociálisan gondoskodó és egészséges Kanizsáért” fognak dolgozni? „Városunkban, a megyei jogú városokkal összehasonlítva, már most is magas a jóléti, szociális kiadások aránya” — mondta Cseresnyés Péter. Most akkor a jövedelempótló támogatások rendszerét építik le, vagy a gondoskodó városért dolgozik majd az új önkormányzat?

„Szél új világot hozz ránk!”
Szabad szél c. operettből ez a szám ugrott be ma reggel a hírek után, amit az ATV-n hallgattam: „Szél, szél szállj keletről hozzám, szél, szél új világot hozz ránk! Jöjj el, te zengő hajnal győztes szabadság dallal. Szállj, szállj, űzz el minden árnyat, zúgj-búgj zengj te szabad szél. Bármerre száguld szárnyad ott a szabadság kél.”

Megtévesztett választók
Meg kell(ene) ismételni a választást Nagykanizsán (is). Legalábbis a Fidesz logikája és gondolatmenete alapján.

Tolva szabályos?
A gyalogátkelőhelyen gyalogosok és kerékpárosok szerettek volna átkelni mindkét irányból, amikor is kék villogóval megállt egy zöld színű rendőrautó, amelyből kiszállt két rendőrhölgy és a gyalogátkelőhelyen kerékpárral átkelni szándékozókat megállították.

Bohócnapló: Használati útmutató szavazáshoz
Eljött ez is, az önkormányzati választás napja. Arra biztatlak benneteket, menjetek el szavazni. (Személy szerint úgy látom, a legtöbb esetben jó megoldás nincs, a legkisebb rosszat kell választani.) Mindenki a saját lapra szerelt bútorát akarja összerakni ebből a szavazásból, de íme egy független használati útmutató:


BOSSZANTÓ

Ha a város főterén mindent lehet...
Hiába a térfigyelő kamerák a város főterén, és hiába van közel a rend fenntartásáért felelős szervezet székháza is, úgy látszik a vandáloknak semmi nem jelent akadályt...

Ablak a világra
Nincs gazdája. Vajon ki vette át? SBO elkészült, vele azonos időben cserére érett ablak az SZTK-ban.

Illegális szeméttelep a város szívében
Ezerszer foglalkoztunk már a hulladékgyűjtő szigetek környékén uralkodó állapotokkal, és ezerszer állapítottuk meg már, hogy a takarításokat követően szinte azonnal újak alakulnak. A jelenséggel szemben mindaddig tehetetlen a szolgáltató és a hatóság is, míg az elkövetők megtalálására és rendszeres törvényes számonkérésére nincs lehetőség.

Találós kérdés
Kanizsa ma.

Sissiből majdnem kis hableány lett
Ismerősök szóltak október 6-án 17 órakor, hogy az Erzsébet téren ismét eldugultak a lefolyók. Épp a képeket készítettem, amikor jött egy illetékes, és azonnal le is állították a szökőkutat, nehogy kis kanizsai Velencének nevezzék át az Erzsébet teret, és valakinek eszébe jusson gondolák beállítása, ha már a kampányban ugye mindent lehet...

Miért van zárva az uszoda?
Ezt kérdezi a városban mindenki. De főleg azok vannak joggal felháborodva, akik egész éves bérletet váltottak ki, (több mint 50 000 forint) és már a második hónapja nem tudnak bemenni egy kicsit úszni, felfrissülni. Igaz a szabadtéri strand vize elérhető, mint a kép is mutatja, de ki az, aki ilyen hűvös időben azt használni is merné?


SPORT

Eraklinos éremeső
Az Eraklin Táncklub Egyesület sikerekben gazdag hétvégét tudhat maga mögött. Az október 19-én megrendezett szombathelyi ISIS Open Szabadidősport Táncversenyen rengeteg érmet hoztak haza az eraklinos versenyzők.

Két ifjú táncos


Szép sikerrel szerepelt az Eraklin Táncklub két fiatal versenyzője — Darabos Anna és Birkás Mihály — az Aréna Savaria táncversenyén, Szombathelyen tegnap.

Spártai hős Bajcsáról
Idén már kétszeres spártai hős lett városunk hosszútávfutó kiválósága, a bajcsai Sznopek József. 2014-ben Nagykanizsáról dr. Lubics Szilvia és ő teljesítette a testet-lelket meggyötrő, de azt dicsőségből, szeretetből, megbecsülésből, tiszteletből is újjáépítő próbatételt — írja Lukács Ibolya a legnagyobb közösségi portálon.

IX. Kanizsai Futófesztivál
2014. október 5-én Nagykanizsa és Murakeresztúr között rendezték meg a versenyt.

Dobó István értékes hellyel kezdte a szezont a Héraklész férfi kard világkupán
Szeptember 27—28-án Budapest adott otthont a junior férfi kardozók első nagy versenyének, a Héraklész Világkupának. A nagy mezőnyben (166 induló) 22 hazai állt rajthoz, köztük a Nagykanizsai TE 1866 vívó szakosztályának vívója, Dobó István is.

Futóverseny az Erzsébet téren


Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében az Autómentes Nap programjai sorában 13—14 óráig általános iskolák közötti futóversenyre került sor az Erzsébet tér keleti oldalán, a Centrál Hoteltől a Rozgonyi utca sarkáig.

Naptár
Ajánló 
DO-IN - öngyógyító mozgásgyakorlatok
Dr. Csernus Imre előadása Zalaegerszegen
Hírkommentek
drótos Lehet a Martontól tartani, Ő minden téren motivált ellenzéki lehe...
Téli üzemmódra váltott az ÖNÉRT Nagykanizsán
BS Marton István viszont bánatában elmehet akár Amerikába is. Viszon...
Téli üzemmódra váltott az ÖNÉRT Nagykanizsán
szabodenesnk Végre egyszer szabad vagyok az nap. Ott a helyem.
Közmeghallgatás
szabodenesnk Tudom, hogy most sok embert magamra haragitok, de azért leírom. Bakk...
Téli üzemmódra váltott az ÖNÉRT Nagykanizsán
szabodenesnk Az a szomorú ebben az egészben, hogy a rendőrség már több alkalo...
Telekszomszédok verekedtek össze
Álláshirdetés 
Adminisztráció / Irodai munka (5)
Bank / Biztosítás / Tőzsde (1)
Egészségügy / Szépség (4)
Egyéb (9)
Építőipar / Ingatlan (2)
Értékesítés / Kereskedelem / Üzlet (8)
Fizikai munka / segédmunka (6)
Gyártás / Termelés / Mérnök (3)
IT / Telekommunikáció (1)
Környezet / Mezőgazdaság (2)
Marketing / Média / Művészet (3)
Minőségbiztosítás (1)
Oktatás / Tudomány (3)
Szakmunk (21)
Szállítás / logisztika (5)
Távmunka / Alkalmi / Diákmunka (2)
Ügyfélszolgálat / Ügyfélkapcsolat (2)
Vendéglátás / Idegenforgalom (7)
Vezetői állások (3)
jokereso.hu
Fogorvos
Gyógyszertár
Háziorvos
Kereskedő
Szakorvos
Szolgáltatás
Devizaárfolyam 
CHF 260,73 EUR 314,51 USD 239,32
Tv-műsor 
 19.05  Bűvölet
 19.00  ...és megint dühbe jövünk
 18.25  Békavári uraság
 18.35  J.A.G. - Becsületbeli ügyek: Az Árnyék
 19.05  Bob, a mester: Margó bringája
 19.00  A Konyhafőnök
 18.00  Tények
Oldallátogatások a mai napon
768