2015. augusztus 4., kedd - Dominika, Domonkos
Regisztráció | Belépek  
Címlap   Közélet   Katedra   Kultúra   Gazdaság   Sport   Életmód   Lélek   112   Bosszantó   NézőpontNaptárÁlláshirdetésFelajánlomNagyjainkKonyha
Demonstráció kint, rendkívüli közgyűlés bent: ez történt Sormáson
Legalább háromszázan gyűltek össze helyiek és környékbeliek a sormási kultúrház előtt, hogy tiltakozzanak a kormány terve ellen, miszerint Sormáson befogadóállomást létesítenének. Transzparensekkel borított kultúrházi kerítésen az itt lakók egyértelműen kinyilvánították, nem akarnak menekülttábort.
Jobbik: Nagykanizsát megalázzák!
"A befogadó állomás telepítésével Nagykanizsát megalázzák, lehetetlen helyzetbe hozzák! A javító-nevelő és a kevés munkahely mellett ez már sokkoló a városnak! Ki meri vállalni a felelősséget a következményekért?" — tette fel a kérdést mai sajtótájékoztatóján Gábris Jácint önkormányzati képviselő.

Sormás:lakossági fórum ma, államtitkári látogatás holnap
Ma este lakossági fórum keretin belül számolt be a sormási polgármester és jegyző a budapesti látogatás tapasztalatairól. A leglényegesebb, hogy holnap délelőtt 11 órakor Sormásra látogat a Bbelügyminisztérium államtitkára, hogy találkozzák a helyiekkel, illetve megvizsgálja a helyszínt.

Pogácsás: a kormány mindent megad Martonfa és Sormás biztonságához
A kormány mindent megtesz azért, hogy a Baranya megyei Martonfán és a Zala megyei Sormáson megőrizze a közbiztonságot és biztosítsa a települések zökkenőmentes mindennapi életének feltételeit — mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára kedden az MTI-nek, miután egyeztetett a két új ideiglenes befogadóállomás településeinek polgármestereivel.

Cseresnyés: „A kialakult helyzetben magam is tájékozódom”
Sokan kérdeznek a Sormásra tervezett menekülttábor kapcsán. Nos, az ország nagyon nehéz helyzetbe került az illegális bevándorlás miatt, amely már nemcsak a déli, hanem a nyugati megyéket is érinti — írja facebookos bejegyzésében Cseresnyés Péter.

Fidesz: nem táborokban gondolkodunk, hanem a probléma kezelésében
A Fidesz nem menekülttáborokban gondolkodik, hanem az illegális bevándorlás problémájának megoldásában — mondta Tuzson Bence, a kormánypárti frakció szóvivője, aki szerint ennek ellenére most szükség van ideiglenes befogadóállomások létrehozására, ám ezeket később be kell zárni.

Kicserélik a gázvezetéket
Minden előzetes figyelemfelkeltés, tájékoztatás nélkül hipp-hopp ma délelőtt két helyen is felbontották a Fő út járdáját. A munkálatokra tábla nem figyelmeztet, bár a munkaterületet körbekerítették, de így is sokan meglepődnek a gyalogosok közül. Zseniális ötlet volt a kezdést ma délelőttre időzíteni, hiszen a havi vásárnak köszönhetően a szokásosnál élénkebb a forgalom a belvárosban.


Ön elégedett a kanizsai képviselőtestület munkájával?
Igen, maximálisan!
Miért, dolgoznak?
Kik azok?
Nem tudom.

112

A tervezett tűzijáték helyszíneket előzetesen bejárják
Kicsit több, mint két hét múlva ünnepeljük Magyarország államalapításának emléknapját. Augusztus 20-án megye szerte, az eddigi bejelentések alapján közel fél tucat Zala megyei helyszínen szeretnének a települések tűzijátékkal ünnepelni.

Fegyházból szabadulva követett el újabb bűncselekményeket egy nagykanizsai férfi
Testi sértés és garázdaság miatt, mint különös visszaeső ellen emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség egy helybéli férfi ellen, aki azután követett el erőszakos bűncselekményeket, hogy emberölés miatt kiszabott fegyházbüntetéséből 12 év után kedvezménnyel szabadult — tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség kedden az MTI-t.

A mentők közötti együttműködésnek köszönheti az életét egy szlovák nő
Egy 30 év körüli szlovák nőt hoztak ki a fürdőzők a Balatonból, és kezdték meg a laikus újraélesztést Zamárdiban 13 óra körül. A Zamárdi Vízimentő Egyesület ügyeletes orvosa vette át az újraélesztést. Közben Tihanyból riasztotta az OMSZ a Rupert sürgősségi mentőhajót.

Autógumik égtek a szeméttelepen
Bagolán a szeméttelepen kétszáz négyzetméteren hulladék és autógumik égtek tegnap délután.

Belecsúszott a trélerbe
Becsehely külterületén az M7-es autópályán ráfutásos balesetben egy külföldi rendszámú autó hátulról belecsúszott az előtte kisbuszt a trélerén vontató járműbe tegnap reggel.

Figyeljen a vadakra!
A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a gépjárművezetők figyelmét az utakon lévő vadveszélyre.


KÖZÉLET

A sormási közgyűlés nem ért egyet
A sormási közgyűlés tegnapi ülésén határozatot hozott arról, hogy nem értenek egyet a befogadóállomás létrehozásával, mi több kifejezetten tiltakoznak ellene. A képviselő-testület kifogásolja azt is, hogy a döntés előtt sem a lakosság, sem a közgyűlés hozzájárulását nem kérték ki.


LÉLEK

Napi evangélium — 2015. augusztus 4., kedd
Jézus csodái soha nem öncélúak, nem azért teszi őket, hogy őt dicsőítsék az emberek.

Napi evangélium — 2015. augusztus 3., hétfő
Az első kenyérszaporítás Máté szerinti változatát olvassuk a mai evangéliumban.

Napi evangélium — 2015. augusztus 2., évközi 18. vasárnap
Az utolsó vacsora eseményéről Máté, Márk, Lukács evangélisták és Szent Pál apostol számolnak be.

Napi evangélium — 2015. augusztus 1., szombat
Tegnap a názáretiekről hallottunk, akik hitetlenül elutasították őt. Ma pedig Heródes Antipász, mint a világi hatalom képviselője áll előttünk, a későbbiekben pedig jönnek majd a vallási vezetők, az írástudók és a farizeusok.

Napi evangélium — 2015. július 31., péntek
Jézus názáreti visszautasításáról olvasunk a mai evangéliumban.

Napi evangélium — 2015. július 30., csütörtök
Az Isten országáról szóló példabeszédek közül a hetediket, az utolsót olvassuk a mai napon, amely a tengerbe vetett, és mindenféle, azaz evésre alkalmas és alkalmatlan halakat egyaránt összegyűjtő halászhálóról szól.


SPORT

Móricz Kupa 2015. augusztus 2.
Végeredmény:

Vaslovagok versenye


Meghívásos motokrossz verseny zajlott augusztus 2-án a nagykanizsai Petőfi utcai krosszpályán.

Úszás
Jól szerepeltek a dél-zalaiak az Országos Ifjúsági Úszóbajnokságon, hiszen Molnár Flóra két számban is (100 m-es és 50 m-es gyorsúszás) a dobogó legfelső fokra állhatott.

Meghívásos motokrossz verseny Nagykanizsán
Horváth Ádám, a Zrínyi Miklós Általános Iskola 1/b osztályos tanulója, a Kanizsa Motocross SE 7 éves versenyzője 2015 augusztus 2-án lép először élőben a nagykanizsaiak elé, és megmutatja, hogy mit is tud valójában.

Kanizsai nemzetközi bajnokok
Nagykanizsai győzelem született a kontinens legrangosabb lábtoll-labda-versenyén, a huszadszor rendezett Hungarian Openen.

Kiss Eszter első lett
Kiss Eszter a Székesfehérváron megrendezett szezonzáró úszóversenyen nagyszerű versenyzéssel az összetett pontversenyben az első helyezést szerezte meg — tájékoztatta portálunkat Polgár Sándor.


BOSSZANTÓ

Akácos út...

Városkapu krt.: a burjánzó akác már belóg az útra. Balesetveszélyes. Pedig a rendőrök naponta járnak arra, és van a térségnek önkormányzati képviselője is, nem szólva arról, hogy nemrégiben kinevezett városüzemeltető főnök is megmutathatná, tudja-e jobban csinálni, mint az elődje.

A fásítás elmaradt! Felelős nincs?


A beruházási programban eredetileg szerepelt az Arany János utcai fásítás. Meg is történt, mint annak idején írtunk erről. Aztán a fák — nem meglepő módon — belepusztultak a minden szakmaiságot nélkülöző ültetésbe, gondozásba. Pótlásukra a városvezetés ígéretet tett, ami természetesen nem valósult meg. Hiába kérdezzük, ki a felelős, mindenki másra mutogat. Ezzel együtt ugyanaz a menedzsment folytatja a belváros megújítását. Vajon továbbra is ilyen szakszerűen?

Kazanlak körút 9.


Ma reggel ez a látvány, élmény fogadta az ébredőket, munkába igyekvőket..., és így leszünk az ezer tó(ka) városa. Az Orbán Viktor által emlegetett békák biztos nem ilyen tavakról álmodtak.

Csőtörés után...


...kommentár nélkül.

Csőtörés


Ma délelőtt egy 200-as nyomócső tört el a Platán sor elején, ezért a környéken órákon át szünetelt a vízszolgáltatás. A lajtos kocsi nem sokkal a hiba észlelését követően beállt a járási hivatal parkolójába, így a lakosság a minimális szintű ellátása a hiba elhárításáig megoldódott.

NÉZŐPONT

Csémi Gabriella, Martonfa alpolgármestere nyílt levelet írt Orbán Viktornak
„Szokásomhoz híven ezen a szombat reggelen is bekapcsoltam a gépet, hogy gyorsan átfussam a híreket. Derült égből villámcsapásként ért, hogy azt kellett látnom, hogy Martonfán menekülttábort akarnak építeni, sőt, a tábor építését kormányrendeletben már el is döntötték. Micsoda?! Nézek a naptárra, de nincs április elseje, pedig ebben reménykedtem…”

Keresztényi képmutatás Fidesz-módra: belerúgni a védtelenekbe
Máté evangéliuma 7:8. Mert aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik.

Kijavítják


Két hónapja írtunk arról, hogy az Erzsébet téren, a Testvérvárosok kútja előtt a kis bazaltkockák önálló életet kezdtek élni.

Nyugdíj, mikor és miből?
Nagykanizsán is gyűjtik az aláírásokat a férfiak 40 évi munkaviszony után történő nyugdíjba meneteli lehetőségéről szóló népszavazási kezdeményezéshez. Ennek kapcsán beszélgettem emberekkel. Hát, mit ne mondjak, megoszlanak a vélemények.

Kettős mérce


Megkülönböztetett érdeklődéssel kísérem figyelemmel azt, hogy az ügyészség milyen magyarázatot tud adni arra, hogy a közpénzek védelme tárgyában miben és mennyiben különb cselekmények azok, amiket Matolcsy György elkövetett ahhoz képest, amiért most a rendőrségi szóvivőt felfüggesztették.

Az irány nem akar beállni a hatalom sorába….
Simicska Lajostól én mindenféle értelemben nagyon távol állok. Ennek ellenére időnként engem is meg tud lepni egyes kiszólásaival. Amelyekkel még időnként — számomra is meglepő módon — egyet tudok érteni.


KULTÚRA

Nagykanizsa anno: 170 éve alakult a Nagykanizsai Takarékpénztár
1845. augusztus 2-án tartotta alakuló ülését a Nagykanizsai Takarékpénztár és működését másnap meg is kezdte az Axenti-házban (Deák tér 5.) — írja a Nagykanizsa anno fb-oldala

Péntek esti koncertek


Péntek este ismét zenétől volt hangos az 56-os emlékkert, kis kőszínpadán két csapat is fellépett a vadgesztenyefák árnyékában.

Operettest a gesztenyefák árnyékában
Nagyon sokan gyűltek össze csütörtökön este a régi Károlyi-kertben egy nosztalgia operettestre, ahol díszvendégként Nagykanizsára látogatott Paudits Bála, Jászai Mari-díjas színművész.

Szombaton tartják a 190. balatonfüredi Anna-bált
A 190. Anna-bált rendezik szombaton Balatonfüreden az Anna Grand Hotel termeiben és kertjében, a bál előestéjén, pénteken a hagyományoknak megfelelően idén is lesz szívhalászat a Balatonban.

Nagykanizsa anno
Az 1933-ban ezen a napon megnyílt nagykanizsai strandfürdő akkor reggel 7-től sötétedésig volt nyitva. Hétfőn, szerdán és pénteken reggel 7 és 10 között kizárólag a sportoló ifjúság látogathatta. Ugyanezeken a napokon 10 és 13 óra között csak hölgyeket engedtek be, s ekkor női személyzet volt szolgálatban. A fennmaradó időben férfiak és nők együtt használhatták a strandot, de csak és kizárólag egyrészes, szakadásmentes fürdőruhában — olvasható a Nagykanizsa anno fb-oldalon.

Szeretem a természetet…
Az utóbbi években (talán a digitális fotótechnika elterjedése okán is) jelentősen megszaporodott a kiállításokon egyre érettebb képekkel jelentkező amatőr fotósok száma. A gépükkel exponált pillanatokban éppúgy szerepel események rögzítése, mint ismerőseik portréinak, vagy a természet szépségének ábrázolása. E fotósok közé tartozik a kaposvári Bókné Horváth Krisztina, aki örömmel vállalta, hogy a kanizsai kórház Erdős László Galériájában bemutatja természetfotóinak egy válogatott sorozatát.


KATEDRA

Hétfőtől szállítják az iskolákba az alaprendelés során igényelt tankönyveket
Hétfőn megkezdődik az iskolákba az alaprendelés során igényelt tankönyvek kiszállítása a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktáraiból, a kiadványok átadásának idejét az iskolák és fenntartóik közösen határozzák meg. A könyvekért az idén szeptember 15-éig kell majd fizetniük a szülőknek.

Milliókat fizethetnek vissza
Vissza kell fizetniük az ösztöndíjat — erről kaptak levelet azok a hallgatók, akik nem szerezték meg időre a diplomát — írja a hirado.hu

Felsőoktatási felvételi — Csütörtökig lehet a hiányzó dokumentumokat benyújtani
Csütörtökig van lehetőségük a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre jelentkezőknek arra, hogy benyújtsák a még hiányzó dokumentumaikat, illetve egyetlen alkalommal módosítsák a korábban megjelölt szakok sorrendjét.

Másfélmillió sáska lépés Erdélyben
Lázas előkészületek folytak a tanév során a kiskanizsai iskolában, melynek során rendhagyó kémia-, földrajz-, történelem-, irodalomórákon dolgoztak közösen kooperatívan, párban, csoportban…

Egymástól tanulnak a tanárok
Tudásmegosztás terén működnek együtt az állami iskolák: a pályázaton kiválasztott mentoráló intézmények saját, mintaértékű pedagógiai módszereiket osztják meg a többi oktatási intézménnyel, segítve azok oktató-nevelő munkáját.

„A kormány mintegy 80 gimnázium halálos ítéletét mondja ki”
Ikotity István (LMP) szerint július 1-jétől elkezdődik a profiltisztítás a közoktatásban, ami kormányzati szóhasználatban az iskolabezárások és leépítések megfelelője. A szakképzési rendszer átalakítása kapcsán a kormány mintegy 80 gimnázium halálos ítéletét mondja ki — mondta, hozzátéve: ezzel a felsőoktatás utánpótlását vágják el, a szakképzésben résztvevők számának növelése ugyanis csak a gimnáziumok rovására lehet.


GAZDASÁG

Munkahelyteremtés? A kanizsai adatokra senki sem lenne büszke!

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat egyelőre legfrissebbnek minősülő (2015. április) településsoros adatai alapján a 23 megyei jogú város között a nagykanizsai adat a második legkedvezőtlenebb az álláskeresők száma és a relatív mutatók tekintetében is. Csak Salgótarjánban rosszabb a helyzet a nagykanizsainál. A legkevesebb álláskereső Sopronban van.

Új szolgáltatás az inkubátorházban
A Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ megnyitása óta folyamatosan bővíti szolgáltatásainak körét azért, hogy a betelepült vállalkozásoknak egyre komfortosabb körülményeket alakítsanak ki.

Félmilliárdos bővítésbe kezdett a pacsai baromfifeldolgozó
Két ütemben összesen mintegy félmilliárd forint értékű bővítésbe kezdett a pacsai baromfifeldolgozót üzemeltető Pulyka-Java Kft., amely a 2012-ben nyitott, majd másfél évvel később fel is számolt egykori Zalai Baromfifeldolgozó Kft. üzemét tavaly indította újra.

Mintegy 200 millió forintos fejlesztést indít a Siroma-Plast
A tavalyi, több mint 380 millió forintos raktárberuházás és gépvásárlás után további mintegy 200 millió forintos technológiai fejlesztést indít a fröccsöntött műanyag alkatrészek gyártásával foglalkozó nagykanizsai Siroma-Plast Kft. — közölte kedden a társaság ügyvezetője az MTI-vel.

A magyar munkahelyeken a problémás ügyfelek okozzák a legtöbb stresszt
A legtöbb stresszt a problémás ügyfelekkel történő munkavégzés okozza a magyar munkahelyeken, a megkérdezett magyar vállalkozások 44 százalékánál jelentenek gondot ezek a személyes konfliktusok, az idő szűkössége pedig a cégek 29 százalékánál okoz problémát — derült ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) felméréséből.

Tovább csökkent az álláskeresők száma Zala megyében
Zala megyében tovább mérséklődött az álláskeresők száma, június végén az egy évvel korábbinál 23 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 7 százalékkal voltak kevesebben.


ÉLETMÓD

Egészségnap
A Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ a Magyar Vöröskereszt részvételével 2015. július 30-án, csütörtökön egészségnap keretein belül várja az érdeklődőket a Mindenki Sportpályáján.

A következő napokban tovább mérséklődik a forróság
Az elmúlt héthez képest a következő napokban sokfelé csapadék kíséretében több fokkal tovább mérséklődik az elmúlt héten tapasztalt kánikula, néhol csak 20 Celsius-fok körüli maximumokkal. A hétvégén viszont ismét napsütéses idő várható, és akár 35 fok is lehet ismét — derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott vasárnapi országos,középtávú előrejelzéséből.

Sok a víz a Balatonban, kiváló a minősége
A tartós kánikula ellenére bőven van víz a Balatonban, kiváló a vízminőség, sehol sem észlelhető a tóban algavirágzás, amely alkalmatlanná tehetné fürdőzésre — tájékoztatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egy napokban végzett vizsgálat eredményeiről csütörtökön az MTI-t.

A tartós hőhullám mindenkit megvisel
A tartós hőhullám megviseli az emberi szervezetet. A hőségben a közlekedés résztvevőinek is nagyobb figyelemre és türelemre van szüksége.

A klímaváltozás miatt szenvedhetnek a növények
Napjainkban a klímaváltozás egyik legjobban érezhető hatása, hogy egyre gyakoribb a szélsőséges időjárás; a felmelegedés mellett az is megfigyelhető, hogy jelentősen nő a szélsőségesen meleg napok száma, ami nagyon káros lehet a növényzetre — közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI érdeklődésére.

Már elérhető a dietetikusi adatbázis
Már elérhető az interneten az Országos Dietetikusi Adatbázis — közölte Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja.

Hírkommentek
szabodenesnk "a vállalatvleadózott pénzt visz ki külföldre" . A nagy multi ell...
Fidesz: nem táborokban gondolkodunk, hanem a probléma kezelésében
szabodenesnk "Közreműködésem eredményeként" Egyem a kicsi szívét!
Cseresnyés: „A kialakult helyzetben magam is tájékozódom”
bpcm Szezont a fazonnal kavarás. Vagyis az igazi veszélyeztet Kiskanizsa...
Pogácsás: a kormány mindent megad Martonfa és Sormás biztonságához
bpcm Erdőgazdák Zala Megyei Szövetsége Hrlapja ezt a közleményt kapt...
Pogácsás: a kormány mindent megad Martonfa és Sormás biztonságához
noormáális Hát eddig nem érintette a nyugati megyéket, de most már igen. Cs...
Cseresnyés: „A kialakult helyzetben magam is tájékozódom”
Álláshirdetés 
Adminisztráció / Irodai munka (6)
Bank / Biztosítás / Tőzsde (1)
Egészségügy / Szépség (4)
Egyéb (9)
Építőipar / Ingatlan (2)
Értékesítés / Kereskedelem / Üzlet (9)
Fizikai munka / segédmunka (6)
Gyártás / Termelés / Mérnök (4)
IT / Telekommunikáció (1)
Környezet / Mezőgazdaság (2)
Marketing / Média / Művészet (3)
Minőségbiztosítás (1)
Oktatás / Tudomány (3)
Szakmunk (23)
Szállítás / logisztika (5)
Távmunka / Alkalmi / Diákmunka (2)
Ügyfélszolgálat / Ügyfélkapcsolat (2)
Vendéglátás / Idegenforgalom (7)
Vezetői állások (3)
jokereso.hu
Devizaárfolyam 
CHF 290,26 EUR 308,13 USD 280,86