2015. szeptember 2., szerda - Dorina, Rebeka
Regisztráció | Belépek  
Címlap   Közélet   Katedra   Kultúra   Gazdaság   Sport   Életmód   Lélek   112   Bosszantó   NézőpontNaptárÁlláshirdetésFelajánlomNagyjainkKonyha
Januárban már érdeklődött a kormány arról, van-e területünk a befogadóállomás számára
Cseresnyés Péter még a nyáron is csak tájékozódni kívánt a választókörzetébe tervezett befogadóállomásról a saját bevallása szerint, miközben „ez év januárjában megkeresés érkezett a minisztériumból, hogy a város olyan állami tulajdonú, beépítésre szánt területet tudna-e jelezni, amely majd a látható migránskérdést tudja majd kezelni” — árulta el ezt ma Dénes Sándor. Mindez Cseresnyés Péter tudta nélkül történt volna? Nehezen hihető, hiszen Cseresnyés Péternek irodája van a hivatalban.
Rendőrök az iskolák előtt
A Zala megyei rendőrök a tanévkezdéskor „Az iskola rendőre” program keretében megelőző jelleggel jelen vannak az iskolák környékén a forgalmasabb időszakokban, ahol szükség esetén forgalomirányítással segítik a diákok biztonságos közlekedését. A közlekedők a reggeli és a délutáni időszakban számíthatnak az egyenruhások és polgárőrök jelenlétére.

Több mint félmilliárdból fejlesztik a Zala Megyei Kórház eszközparkját
Szakmailag eredményesebb, gazdaságilag pedig hatékonyabb működést tesz lehetővé a Zala Megyei Kórházban most megvalósuló több mint félmilliárd forintos eszközfejlesztés, amely több évtizedes lemaradás pótlását is jelenti — közölte az egészségügyi intézmény főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

Szakképzési ösztöndíj pályázat
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot ír ki Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a szakképzési ösztöndíj támogatásról szóló 32/2014 (VIII. 29.) önkormányzati rendelete alapján a meghatározott helyi hiányszakmákban tanulmányokat folytató tanulók részére — olvasható a város honlapján.

Életveszélyesen megsérült egy kisfiú
Életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba Zalaegerszegen egy kilencéves kisfiút, akit autóbusz gázolt el egy kereszteződésben.

Meghalt egy idős asszony, akit kerékpárjával ütöttek el Zalaegerszegen
Éjszaka belehalt sérüléseibe egy idős asszony, akit kedden este kerékpárjával ütött el egy személyautó Zalaegerszegen — közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére.

Napi evangélium — 2015. szeptember 2., szerda
Az evangéliumi esemény helyszíne továbbra is Kafarnaum városa.


Ön elégedett a kanizsai képviselőtestület munkájával?
Igen, maximálisan!
Miért, dolgoznak?
Kik azok?
Nem tudom.

KÖZÉLET

50 éves a GE nagykanizsai gyára

Az idén 50 éves a GE nagykanizsai gyára. A jubileumot a nemzetközi nagyvállalat nagykanizsai gyárának vezetői összekötötték a dolgozók családi napja ünnepségével, és a régi hagyományok szellemében egy fantasztikus rendezvényen látták vendégül a GE jelenlegi, ma már nyugdíjas dolgozóit és családtagjaikat.

A nyomozás még tart
Érdeklődtünk a Zala Megyei Rendőrfőkapitányságon, mi a helyzet az Egyesített Bölcsőde korábban menesztett vezetőjével szemben indított nyomozással. Mint megtudtuk, még nem zárult le.

Tisztelt Olvasóink!
Karbantartás miatt ma 17 órától üzemszünet lesz a KanizsaHír portálon.

„Nem áremelésről van szó, hanem árváltoztatásról!”
A ma délutáni közgyűlésen döntés született a szeptember elsejétől érvényes étkezési díjakról. Az ellenzéki képviselők mellett elmondta a véleményét a Fidesz-frakcióból Bizzer András frakcióvezető, Balogh László képviselő, bizottsági elnök és Dénes Sándor polgármester is. Az „árváltoztatást” a kanizsai önkormányzat megszavazta.


112

Égett a pince
A gyékényesi szőlőhegyen egy hetven négyzetméter alapterületű hegyi pince teljes terjedelmében égett az éjjel.

Orosz rendőrök buktattak le egy gyermekpornót terjesztő férfit
Gyermekpornográfia miatt emeltek vádat Zalában egy idősebb nagykanizsai férfi ellen, akit orosz rendőrök buktattak le az interneten terjesztett felvételek miatt

Útinformációs mobilapplikációt fejlesztett ki a rendőrség
Útinformációs mobilapplikációt fejlesztett ki a rendőrség, a keddtől letölthető ingyenes alkalmazás baleseti értesítésekkel és egyéb közlekedési információkkal segíti az úton levőket — jelentette be Pető János rendőr ezredes sajtótájékoztatón Budapesten.


KATEDRA

Háromnapos fesztivál a vadgasztronómia jegyében Zalaegerszegen
Hagyományteremtő szándékkal Zalaegerszegi vadpörkölt és borfesztivál - Zalai teríték címmel rendeznek háromnapos fesztivált szeptember 4—6-án a zalai megyeszékhelyen.

A nyugat-dunántúli régióban vannak a legjobb helyzetben a fogyatékossággal élők
Nógrád megyében vannak a leghátrányosabb helyzetben a fogyatékossággal élők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése szerint: amellett, hogy ebben a megyében a legnagyobb a fogyatékosság által akadályozottak aránya, az iskolai végzettség tekintetében is az utolsó helyen áll, és a foglalkoztatottak aránya is itt a legalacsonyabb. A legjobb helyzetben a fővárosban és Pest megyében, valamint a Nyugat-Dunántúlon élnek.

Hétfőig lehet jelentkezni pótfelvételire
Hétfőig és kizárólag elektronikus úton nyújthatnak be pótfelvételi kérelmet azok a diákok, akiket az általános felvételi eljárásban nem vettek fel, vagy akik az idén nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe. A pótfelvételi eljárásban egyetlen intézmény egyetlen képzését lehet megjelölni.

Hétfőtől szállítják az iskolákba az alaprendelés során igényelt tankönyveket
Hétfőn megkezdődik az iskolákba az alaprendelés során igényelt tankönyvek kiszállítása a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktáraiból, a kiadványok átadásának idejét az iskolák és fenntartóik közösen határozzák meg. A könyvekért az idén szeptember 15-éig kell majd fizetniük a szülőknek.

Milliókat fizethetnek vissza
Vissza kell fizetniük az ösztöndíjat — erről kaptak levelet azok a hallgatók, akik nem szerezték meg időre a diplomát — írja a hirado.hu


LÉLEK

Napi evangélium — 2015. szeptember 1., kedd
Názáreti sikertelen fellépése után Jézus Kafarnaumba indul.

Napi evangélium — 2015. augusztus 31., hétfő
Szent Lukács tulajdonképpen úgy szerkesztette meg evangéliumát, hogy nyilvános működése kezdetétől egészen küldetése beteljesedéséig, azaz kereszthaláláig Jézus folyamatosan halad Jeruzsálem felé, nem fordul vissza útján, nem tér vissza olyan helyre, ahol korábban járt.

Napi evangélium — 2015. augusztus 30., évközi 22. vasárnap
Napjaink embere számára nem könnyen értelmezhetőek azok a tisztasági szokások, amelyekről a mai evangéliumban olvasunk.

Napi evangélium — 2015. augusztus 29., szombat — Keresztelő Szent János vértanúsága
Keresztelő Szent János vértanúságának napján az evangéliumi részlet értelemszerűen ezt az eseményt beszéli el.

Napi evangélium — 2015. augusztus 28., péntek
Az ügyeskedőknek nem sok esélyük lesz a mindenkor igazságos Istennel szemben.


ÉLETMÓD

Hőségriasztás
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását 2015. augusztus 29. (szombat) 00.00 órától szeptember 1. (kedd) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.

KSH: többen születtek, de még többen haltak meg
Többen születtek, de még többen haltak meg 2015 első félévében, mint az elmúlt év hasonló időszakában — tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-t.

Szívbeteg gyerekeknek szerveztek élményterápiás tábort Zalaszabarban
Idén első alkalommal szerveztek veleszületett szívbetegséggel élő gyermekek és testvéreik számára élményterápiás tábort Zalaszabarban, ahol a kalandpark bevételéből — mostantól már az Erzsébet-program támogatásával — évek óta rendszeresek a gyógyulófélben lévő gyerekeknek szóló ingyenes táborok.

2 évesek lettek a mesedoktorok
2 évvel ezelőtt, 2013 augusztusában indult útjára a K&H gyógyvarázs mesedoktorok program. Az azóta eltelt időszakban összesen 9700 alkalommal olvastak gyógyító meséket a kórházi falak között a program keretein belül.

Gombaismereti túrák
Szeptemberben az alábbi időpontokban lesznek a gombaismereti túrák:

A magyar családok 42 százaléka dob ki rendszeresen élelmiszert egy felmérés szerint
A magyar családok 42 százaléka rendszeresen dob ki élelmiszert; közülük 82 százalék azért, mert megromlott, 10 százalék a lejárt szavatossági idő miatt, 8 százalék pedig azért, mert megmaradt vagy az élvezeti értéke csökkent — derül ki egy országos felmérésből.

GAZDASÁG

NGM: csökkent a munkabalesetek száma az első fél évben
Csökkent a munkabalesetek száma, az első fél évben 8057-en váltak baleset miatt három napnál hosszabb időre munkaképtelenné, míg tavaly 8264-en szenvedtek munkabalesetet január—júniusban — derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának szerdai jelentéséből.

Matracgyártó üzemet avatott az osztrák ADA cégcsoport Zalaegerszegen
Mintegy egymilliárd forintos beruházással készült el Zalaegerszegen az osztrák ADA bútoripari cégcsoport matracgyártó üzeme, ami nagyon jó példája a kiváló osztrák-magyar gazdasági együttműködésnek — mondta a szerdai gyáravatón a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Minden európai uniós pályázatot meghirdet a kormány 2017 közepéig
A 2014—-2020-as európai uniós fejlesztési ciklus minden pályázatát meghirdeti a kormány 2017. június 30-áig, összesen 12 ezer milliárd forint keretösszegben.

Hétfőn rögzítik a bankok az autóhitelek devizaárfolyamát
Hétfőn megtörténik a devizában felvett autóhitelek fixálása, hiszen a bankok a nemzeti banktól a tenderen elkérik azt a devizamennyiséget, amit az átváltáshoz használnak, és a 287,2 forintos árfolyamon megtörténik a hitelösszegek rögzítése. Az ügyfelek tehát nem éreznek már semmit abból, hogy hétfő reggel például a svájci frank 292 forint fölött forgott a devizapiacon — hangsúlyozta Nagy Márton.

A családok 70 százaléka szigetelne a kánikula ellen egy felmérés szerint
A hazai ingatlantulajdonosok 70 százaléka a hőség ellen inkább leszigetelné otthonát a légkondicionáló használata helyett, ha tehetné — derült ki egy friss lakossági felmérésből.

Zala megyében tovább csökkent az álláskeresők száma
Zala megyében tovább csökkent az álláskeresők száma, július végén az egy évvel korábbinál 22 százalékkal, a júniusinál pedig 2 százalékkal kevesebb álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában.


BOSSZANTÓ

Csőtörés a Kinizsi utcában

Újabb csőtörés a Kinizsi utcában. Szegény vízműves dolgozók látástól vakulásig csak ásnak és foltoznak a városban.

Áll a munka?
Egy lélek sem dolgozik?

Betörték


A nagykanizsa Járásbíróság Erzsébet téri hirdetőtábláját törték be ismeretlenek a napokban.

Ünnepnap vagy csak munkaszüneti nap?
Az augusztus 20-i nagyívű szentbeszédek kapcsán, amivel megörvendeztettek bennünket Nagykanizsán és a megyeszékhelyen egyaránt, elgondolkodtatott, vajon mit is ünneplünk ezen a napon? Ünneplünk-e egyáltalán valamit? Korábban ez a nap az Alkotmány, az új kenyér, az államalapítás ünnepe volt. A jelenlegi politikai rendszerben ezeknek — sajnálatos módon — már nincs kultúrája. Ugyanis a NER rendszerével ezek egyike sem egyeztethető össze.

Nicsak, mit beszél?
Mától megváltozott a belváros közlekedési rendje. A lakosság tájékoztatásából minden sajtóorgánum kivette a részét, de arról tényleg nem a sajtó tehet, hogy a várható változások kapcsán ilyen nyilatkozat is született:

Apu, kezdődik!
Aszfaltmarógépek vették át az uralmat tegnap a Fő úton, a Sabján Gyula utcától a Csengery útig. De ez a város lakók szerint csak a káosz kezdete. A java ezután jön. Az átgondolt kezdés jegyében hétfőn előbb beszedették például a Gerő cukrászda elől a bútorokat, aztán tegnap mégis visszakerülhettek állítólag a jövő hét elejéig. A bedugult forgalom miatt fullasztó a benzingőz, mindenki ideges. Ilyen lesz a forgalomcsökkentett belváros?


NÉZŐPONT

In memoriam Szebenyi Marika néni

A nagykanizsai Landler Jenő — később Batthyány Lajos — Gimnázium igazgatójaként egy olyan korszak köthető a nevéhez, amelyet aranybetűkkel lehet bejegyezni az iskola annaleseibe.

Kamerával megfigyelt terület


Író és költő barátaimmal találkoztam tegnap. A fotózás közben figyeltem föl arra, hogy azon a fényképen, amit a vendégünkről készítettem egy kamera is megörökítésre került. Erzsébet királyné szobra felett, a polgármesteri hivatal tetején, alig kiemelkedve a koszorúból egy kandi kamera vizslatja a teret. Vajon az ottlétére nem kellene felhívni az emberek figyelmét? Például úgy, hogy tájékoztatják őket, hogy kamerával figyelik a területet?

Képek a „szétbombázott” belvárosból
Így kezdődött a belváros megújításának második üteme...

Vona: az iszlám a fény, az emberiség utolsó reménye
Gondolatok a gyűlöletről és a gyűlöletkeltésről.

Eredeti fényében ragyog
Gondos kezek megszabadították a Testvárosok kútját a rárakódott mocsoktól.

Bocsáss meg nekik uram, mert nem tudják, mit cselekszenek
Az elmúlt napokban hallottak, tapasztaltak alapján muszáj, hogy — sokak nemtetszése ellenére — megint felemeljem a szavamat az idegengyűlölet, a gyűlöletkeltés, az emberi butaság, a túlpörgetett indulatok, na meg az előítéletesség ellen. Mindazzal szemben, amelyek azon emberi hiszékenységen alapulnak, amelyet a jelenlegi hatalom bár eléggé el nem ítélhető módon, de a maga nemében zseniálisan lovagolt meg.


KULTÚRA

Gyufaskatulyák emlékbe
Halis István augusztus 21-én ünnepelte (volna) 160. születésnapját.
A könyvtár Emlék-gyufaskatulyákat készített névadója emléktáblájával és könyveinek listájával.

Nyolc nagyszínpadi bemutatót tervez a Hevesi Sándor Színház társulata
Nyolc nagyszínpadi produkciót mutat be a Hevesi Sándor Színház a 2015/2016-os évadban — mondta a társulat évadnyitó ülésén az igazgató.

Bemutatják a Zsinagógák népe című filmet
A Kárpát-medencei zsinagógákat a római időktől napjainkig bemutató dokumentumfilmet láthat a közönség augusztus 25-én, kedden az Uránia Nemzeti Filmszínházban; a Zsinagógák népe című alkotás díszbemutatója a Zsidó Kulturális Fesztivál felvezető rendezvénye.

IV. Bajcsai Dalos Találkozó
Dalos találkozót tartottak tegnap Bajcsán.

Kenedi Aura
Ma egy régi kanizsai tanítónő személyét szeretném megidézni. Keresztneve teljes alakjában Aurélia, de a kanizsai sajtó, ha emlegette, azt mindig Aura keresztnéven tette, nyilván így volt közismert a városban — írja blogjában Kocsis Katalin.

A gesztenyefák árnyékában
Tegnap ismét üdítő zenei élményben volt része azoknak, akik este részt vettek a HSMK nyáresti zenés szórakoztató programján.


SPORT

Móricz Kupa 2015. augusztus 2.
Végeredmény:

Vaslovagok versenye
Meghívásos motokrossz verseny zajlott augusztus 2-án a nagykanizsai Petőfi utcai krosszpályán.

Úszás
Jól szerepeltek a dél-zalaiak az Országos Ifjúsági Úszóbajnokságon, hiszen Molnár Flóra két számban is (100 m-es és 50 m-es gyorsúszás) a dobogó legfelső fokra állhatott.

Meghívásos motokrossz verseny Nagykanizsán
Horváth Ádám, a Zrínyi Miklós Általános Iskola 1/b osztályos tanulója, a Kanizsa Motocross SE 7 éves versenyzője 2015 augusztus 2-án lép először élőben a nagykanizsaiak elé, és megmutatja, hogy mit is tud valójában.

Kanizsai nemzetközi bajnokok
Nagykanizsai győzelem született a kontinens legrangosabb lábtoll-labda-versenyén, a huszadszor rendezett Hungarian Openen.

Kiss Eszter első lett
Kiss Eszter a Székesfehérváron megrendezett szezonzáró úszóversenyen nagyszerű versenyzéssel az összetett pontversenyben az első helyezést szerezte meg — tájékoztatta portálunkat Polgár Sándor.

Hírkommentek
Papa Robin "barátunk"-tól nem olvastam még élménybeszámolót. Talán ...
50 éves a GE nagykanizsai gyára
dr. Hiúz Mit kell ezen ennyit nyomozgatni? Ha beázárta, akkor megtörtént a ...
A nyomozás még tart
dr. Hiúz A szülinapi partira nem hívták meg a város és a térség kiváló...
50 éves a GE nagykanizsai gyára
bélabácsi "Az „árváltoztatást” a kanizsai önkormányzat megszavazta." ==...
„Nem áremelésről van szó, hanem árváltoztatásról!”
Dinnyecsősz Biztos nagybőgő húrra kell a pénz.
Szocialisták a közétkeztetési díjemelésről
Álláshirdetés 
Adminisztráció / Irodai munka (6)
Bank / Biztosítás / Tőzsde (1)
Egészségügy / Szépség (4)
Egyéb (9)
Építőipar / Ingatlan (2)
Értékesítés / Kereskedelem / Üzlet (9)
Fizikai munka / segédmunka (6)
Gyártás / Termelés / Mérnök (4)
IT / Telekommunikáció (1)
Környezet / Mezőgazdaság (2)
Marketing / Média / Művészet (3)
Minőségbiztosítás (1)
Oktatás / Tudomány (3)
Pénzügy / Számvitel (1)
Szakmunk (23)
Szállítás / logisztika (5)
Távmunka / Alkalmi / Diákmunka (2)
Ügyfélszolgálat / Ügyfélkapcsolat (2)
Vendéglátás / Idegenforgalom (7)
Vezetői állások (3)
jokereso.hu
Devizaárfolyam 
CHF 289,1 EUR 310,45 USD 284,19